Software

Ray Ozzi napušta Microsoft

Kompaniju “Majkrosoft” (Microsoft) napušta njen glavni softverski arhitekta Rej Ozi (Ray Ožie), preneli su francuski elektronski mediji.

Ozi će međutim, kako su objavili mediji, morati da ostane u firmi tokom prelaznog perioda kako bi preneo dužnosti na različite grupe stručnjaka kojima je rukovodio. U međuvremenu, izvršni direktor “Majkrosofta” Stiv Bolmer je od njega zatražio da nadgleda ogranak kompanije za razvoj proizvoda za zabavu među kojima je i igračka konzola “iksboks”. Bolmer je istakao i da ne planira zamenu za Ozija.

Ozi je došao u “Majkrosoft” 2005. godine nakon što je ta kompanija kupila domaću softversku firmu “Gruv netvorks” (Groove Networks), a 2006. godine je zamenio Bila Gejtsa (Bill Gates) na funkciji glavnog softverskog arhitekte pošto je on najavio povlačenje iz svakodnevnog upravljanja kompanijom.

Pod rukovodstvom Ozija je “Majkrosoft” napravio zaokret ka uslugama u “klaud” (cloud) tehnologiji sa platformama “Vindouz lajv” (Windows Live) i “Vindouz Azur” (Azure). (TVAvala)

Leave a Reply