Razvoj aplikacija

Instalacija PHP komponenti

Šta vam je sve potrebno da bi na svom kompjuteru, “u lokalu”, radili sa PHP-om. I naravno gde pronaći potrebne komponente. Kako izvršiti instaliranje jednog od mnogobrojnih PHP paketa

Zbog svih onih koji tek počinju da ulaze u svet PHP-a, objasnićemo postupak instalacije PHP razvojnog okruženja, odnosno svih potrebnih elemenata za razvoj PHP skriptova u svima nama poznatom Windows-u. Pošto se PHP izvršava na serveru, razvoj bi trebao da se odigrava na vašem ličnom računaru koji je povezan stalnom vezom sa host provajderom. Na njemu bi pisali HTML-PHP programski kod i to odmah testirali na serveru. Ali pošto taj “luksuz” većina ne može da priušti, rešenje se nalazi u instalaciji sopstvenog lokalnog Web servera sa podrškom za PHP. Ovo će vam pružiti veliku udobnost u radu, a kada završite neki projekat lako ga je prebaciti na server vašeg host provajdera.

Pošto većina Host provajdera radi na platformi Linux/Apache/PHP/MySQL, i vi bi trebali da na svom računaru instalirate ovu opciju radi potpune kompatibilnosti (a ovo je malo komplikovanije rešenje). Ali, ne mora sve da bude tako, sve ovo može da se odradi i na većinskoj Windows platformi. Rešenje se nalazi u instalaciji besplatnih gotovih paketa (namenjenih Windows-ima) koji sadrže sve potrebne elemente. Preporučujemo vam jedan paket, koji u sebi sadži sve potrebno:

  • Apache web server, verzije 1.3.14
  • PHP 4.0.2
  • Perl 5
  • MySQL 3.23

Paket je proizvod firme “NuSphere” koja je vlasništvo velike softverske kuće Progress Software, a instalacioni paket možete skinuti sa adrese:

www.nusphere.com

Paket je veličine oko 23 Mb (zapakovan), a pored gore navedenih komponenti u paketu ćete naći i dosta literature u elektronskom obliku. Kada skinete instalacioni paket i raspakujete ga, biće dovoljno da startujete instalaciju preko fajla setup.exe. Po startovanju, otvoriće vam se prozor browser-a u kome treba samo da kliknete dugme Install i krenuće instalacija koja će potrajati nekoliko minuta (prozor je kao na gornjoj slici). I to bi bilo sve, sada ste spremni za svoje prve korake u PHP-u.

Leave a Reply