Razvoj aplikacija

Kreiranje i distribucija shareware aplikacija (I deo)

Kako možete povećati naplativost vaših shareware aplikacija lakom implementacijom registracionog procesa i povećanjem dostupnosti vaših aplikacija potencijalnim korisnicima?

MP3 playerShareware sistem za distribuciju softvera omogućava da podelite vaše projekte sa ostatkom sveta i ostvarite potencijalnu zaradu. U ovom i nekoliko sledećih priloga, predstavićemo vam kako možete povećati naplativost vaših shareware aplikacija lakom implementacijom registracionog procesa i povećanjem dostupnosti vaših aplikacija potencijalnim korisnicima.

Bez obzira na to da li ste deo tima programera, konsultant, student ili samo hobista, kreiranje shareware aplikacija vam može doneti značajne koristi. Osim očigledne materijalne (novčane), pisanje shareware aplikacija će vam pomoći i u sledećem:

  • Razvoju vaši programerskih sposobnosti, najverovatnije je da će “pisanje” novog shareware programa proširiti vaše umeće i sigurno vas uvesti u neku novu temu koju do tada niste istražili.
  • Održaće “u životu” vaše interesovanje za programiranje (novi program će vas sigurno “zakovati” ispred računara).
  • Održaće vas u treningu i omogućiće vam da ostanete u toku sa najnovijim programerskim disciplinama i metodologijama.

Kao što možete videti, postoji mnogo dobrih razloga za rad na projektima “sa strane”, bez obzira na to šta radite u školi ili na poslu. A u slučaju da vam privlačnost novca ne znači ništa – ili da vam je čak “odvratan” : ) , freeware može biti razlog zašto da nastavite sa radom.

Kada je Delphi stupio na programersku scenu, mamio je mnoge nudeći “lakoću Visual Basic-a i snagu C-a”. Ovo nije bila samo marketinška poruka. Iako se nijedno potpuno programersko okruženje ne može opisati kao “lako”, kada se porede sa C-om i C++-om, Visual Basic i Delphi to jesu. Kada je reč o programerskoj snazi, sa Delphi-jem možete kreirati bilo koji tip aplikacija koji zamislite. Isto tako, kod programerskih alatki, Delphi je najverovatnije najbolji izbor za kreiranje shareware aplikacija. Za najveći broj projekata neće vam trebati Delphi Enterprise, ali ako koristite Delphi Personal Edition (besplatna verzija), nećete biti u mogućnosti da kreirate komercijalne aplikacije. Drugim rečima, ne možete naplaćivati aplikacije kreirane Personal Edition verzijom Delphi-ja.

Kakva aplikacija treba da bude?
Da bi ljudi (potencijalni klijenti) download-ovali, probali i nastavili da koriste vašu shareware aplikaciju, ona im mora biti korisna, zabavna i laka za korišćenje. Ukoliko, na primer, kreirate editor teksta, trebalo bi da npr. bude bolji od onog koji dolazi uz Windows (Notepad). U suprotnom, zašto bi svi oni koristili vašu kreaciju? I dodatno, zašto bi uopšte platili za mogućnost koju već poseduju?

Bez obzira na to da li je vaša aplikacija tekst-editor, program za crtanje ili upravljanje nekom bazom podataka, vaša shareware aplikacija mora biti bolja od već postojećih i dostupnih korisnicima. Mada, ne mora potpuno da parira rivalskim programima u komparaciji mogućnost prema mogućnosti.

Takođe, neka vas vodi i sentenca koju je neko davno izrekao “Manje je više”, jer većina korisnika preferira tekst-procesore sa samo nekoliko mogućnosti u odnosu na “velike” tekst-procesore koji sadrže sve. Zato i većina velikih kompanija pravi i “lite” verzije svojih aplikacija, koje su više korisnički nastrojene, sa manje bug-ova, i naravno, nižom cenom.

Na drugoj strani, možda vam veći izazov predstavlja kreiranje novog, jedinstvenog tipa aplikacije. Teškoća može da bude sledeća: ako aplikacija koju ste osmislili nije dosada kreirana, zašto bi uopšte bila interesantna tržištu? Možda i može da bude zanimljiva, ali velika je mogućnost da dati tip aplikacije već postoji i da nije prihvaćen od strane tržišta. Pre nego što investirate, desetine, stotine ili hiljade časova u vaš novi softverski proizvod, napravite istraživanje da li slučajno takva aplikacija već postoji.

Da li možete da napravite aplikaciju koja je značajno bolja od postojeće? Ukoliko je odgovor potvrdan, onda, samo napred! U slučaju da je odgovor negativan (budite iskreni sa samim sobom), poradite na drugoj ideji.

Leave a Reply