Razvoj aplikacija

Kreiranje i distribucija shareware aplikacija (V deo)

Jednom kada završite neki shareware softverski proizvod, morate poraditi na tome da on postane dostupan širokoj korisničkoj grupi

Završetkom kreiranja shareware aplikacije za široko tržište, i implementacijom registracione procedure, nismo završili sav posao. Jednom kada završite neki shareware softverski proizvod, morate poraditi na tome da on postane dostupan širokoj korisničkoj grupi – ili bolje rečeno, potencijalnim kupcima vašeg produkta.

DowloadOno što je drastično olakšalo distribuciju ovakvog tipa softverskih proizvoda jeste sigurno Internet i mogućnost upload-ovanja na određene distribucione lokacije. Sa pojavom Interneta dobili ste mogućnost da upload-ujete vaše aplikacije na mnogobrojne online servise i BBS-ove, koji su imali ulogu fizičkog host-a (domaćina) vaših aplikacija.

Međutim, vremena su se promenila i sada većina ovih shareware web lokacija očekuje od vas da posedujete sopstveni sajt na kome i hostujete vaše programe, a njihov zadatak se svodi na linkovanje vaše web lokacije i pružanje informacije o vama drugima.

Izuzetak od ovog pravila predstavlja lokacija Winsite (www.winsite.com). Ova lokacija, za razliku od drugih, i dalje omogućava fizički prostor za vaše fajlove na njihovim serverima.

Inače, kao Delphi programer imate dve solucije:

  • Možete zaista kreirati web sajt koji će hostovati vašu shareware aplikaciju.
  • Možete upload-ovati vašu aplikaciju na Winsite ili na Borland-ovu biblioteku programa (Borland’s CodeCentral).

Ukoliko se odlučite za CodeCentral biblioteku, trebaće da se pridružite Borland-ovoj zajednici da biste uopšte pristupili ovoj biblioteci i bili u mogućnosti da upload-ujete fajlove. Ako ste istinski Delphi programer, ako već niste ovo uradili, onda bi sigurno trebalo to da učinite.

Na ovoj lokaciji inače možete pronaći ogroman broj korisnih programa i alatki, kao što su freeware komponente, korisne rutine i update-ovi. Ipak, pre same distribucije shareware aplikacije, potrebno je da odradite određene pripremne radnje, što će biti tema sledećeg priloga.

Leave a Reply