Razvoj aplikacija

Microsoft “Sat programiranja” u beogradskim školama

Pod parolom „Svako može da nauči da programira“ Microsoft i Razvojni centar te kompanije u Srbiji održao je u Elektrotehničkoj školi Nikola Tesla “Sat programiranja“ kao podršku globalnoj inicijativi Hour of Code (Sat programiranja), neprofitne organizacije Code.org. Ovaj međunarodni pokret želi da ohrabri 100 miliona učenika širom sveta da isprobaju jedan sat programiranja, i nauče koliko ono može biti zabavno, jednostavno i osnažujuće. Učešćem u Satu programiranja, učenici iz ETŠ Nikola Tesla pridružili su se u ovoj globalnoj inicijativi svojim vršnjacima širom sveta.

 

Tokom čitave nedelje od 8. do 12. decembra akciji „Sat programiranja“ priključiće se i đaci iz drugih beogradskih škola, kako osnovnih, tako i srednjih, ali i gradova širom Srbije. Cilj jednonedeljne akcije je da se škole, nastavnici i učenici animiraju i uključe u globalnu inicijativu u okviru koje učenici unapređuju informatičko obrazovanje tako što uče kako da stvaraju nove tehnologije, ne samo da ih upotrebljavaju.

U programiranju im pomažu stručnjaci Microsofta i  Razvojnog Centra u Srbiji, a tokom serije radionica, učenici su u prilici da koristeći Microsoft platforme namenjene upravo učenju programiranja, sami kreiraju programe i aplikacije. Microsoft će serijom videokonferencija za nastavnike unaprediti i kapacitet srpskih nastavnika da izvode kvalitetnu nastavu programiranja.

Akcijom koja se odvija pod parolom „Svako polazi od nekud“, Microsoft nastoji da pošalje poruku da svako može da nauči da programira, i da svaka mlada osoba treba da ima tu mogućnost. Partnerstvo kompanije Microsoft sa Code.org je deo Microsoft YouthSpark programa pomoću kojeg kompanija uz pomoć stotine programa, produkata i sredstava podstiče informatičko obrazovanje. Deo ovih programa uspešno se sprovodi i u našoj zemlji.

 

Završetak Nedelje programiranja biće obeležen 12. decembra 2014. godine svečanim otvaranjem novog dela  Razvojnog centra Microsofta u Srbiji. Centar će biti otvoren u prisustvu Nikolaya Pryanishnikova, Direktora poslovnog razvoja kompanije Microsoft za centralnu i istočnu Evropu; Željka Vujinovića, generalnog direktora Microsofta za Srbiju i Crnu Goru; Dragana Tomića, direktora Razvojnog centra Microsoft-a u Srbiji;  Srđana Verbića, Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Vanje Udovičića, Ministra omladine i sporta i brojnih drugih zvanica. Kompanija Microsoft i Razvojni centar u Srbiji tom prilikom će ugostiti i učenike iz istraživačke stanice Petnica koji će biti u prilici da posete Centar i kroz seriju radionica i predavanja upoznaju sa mogućnostima koje informacione tehnologije pružaju u razvoju profesionalnih veština.

 

Prilikom otvaranja novog dela Razvojnog centra, Microsoft Srbija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisaće Ugovor o transformaciji obrazovanja – „ETA“ (Education Transformation Agreement) koji ima za cilj unapređenje saradnje u oblasti osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja. Ovim Ugovorom predviđeno je da nastavnici i škole u Srbiji mogu biti ravnopravni učesnici svetskog programa „Microsoft Inovativni nastavnik“ kroz koji su im dostupne besplatne obuke za korišćenje IKT-a u obrazovanju, pristup globalnom portalu za razmenu lekcija i ideja za nastavu nastavnika iz svih krajeva sveta. Ugovor omogućava i pristup svetskom programu „Microsoft inovativne škole“ koji našim školama daje mogućnost saradnje sa drugim obrazovnim institucijama u svetu. Ugovor takođe predviđa da škole u Srbiji dobiju na besplatno korišćenje Office 365 uslugu za svoje nastavnike i učenike.

 

Više informacija o globalnoj inicijativi Hour of code možete naći na www.microsoft.com/hourofcode

Leave a Reply