Razvoj aplikacija

Ministri Verbić i Ljajić pozvali škole i građane da se uključe u Evropsku nedelju programiranja

programiranje 3programiranje 3Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pozvali su učenike i nastavnike svih škola u Srbiji da se uključe u Evropsku nedelju programiranja koja traje od 11. do 17. oktobra ove godine.

Evropska nedelja programiranja (Europe Code Week) obeležava se drugu godinu za redom širom Evrope na inicijativu Evropske komisije.

 

„Učenjem programiranja razvija se logičko razmišljanje i deca tako uče da razumeju i stvaraju nove tehnologije, a ne samo da ih koriste.

code-week

 

Osnovno znanje iz oblasti informacionih tehnologija je neophodno ne samo učenicima da bi ih na vreme pripremilo za budućnost već je neophodno i svim građanima danas, bez obzira na to kojim se poslom bave. Okruženi informacionim tehnologijama i servisima građani su često samo puki korisnici bez suštinskog znanja o suštinskim mehanizmima koji ih pokreću. Sa druge strane Svetska istraživanja predviđaju manjak tehnološki obrazovane radne snage od skoro 2 miliona do 2018. godine, dok se broj njima namenjenih poslova, rapidno povećava“, naveli su ministri Verbić i Ljajić u zajedničkom pismu.

Osim učenika i nastavnika, ministri su pozvali i kompanije, neprofitne organizacije i ostale zainteresovane građane da uzmu učešće u Evropskoj nedelji programiranja i pridruže se inicijativi koja će približiti informacione tehnologije širokom krugu građana raznih uzrasta i ukazati da programiranje postaje element pismenosti u modernom društvu.
Više informacija o Evropskoj nedelji programiranja i načinima uključivanja može se naći na veb straniwww.codeweek.eu.

Leave a Reply