Razvoj aplikacija

Obrada jednostavnog formulara (II deo)

Kako iskoristiti dvosmernost Internet komunikacija, i ostvariti interaktivnost između web servera i web browsera (posetilaca)

U prethodnom prilogu kreirali smo jedan jednostavan HTML formular, koji ćemo, radi probe, popuniti i uputiti web serveru. Ali pre toga potrebno je da kreiramo odgovor, odnosno ASP stranicu koja će ispisati primljene vrednosti iz formulara, uz pomoć objekta Response. Da bismo ispisali vrednosti polja iz formulara, iskoristićemo metodu Write, objekta Response. Odgovor bi mogao da izgleda ovako:
<HTML>
<HEAD>
<TITLE></TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<%
varNaziv = Request.Form (“naziv”)
varAdresa = Request.Form (“adresa”)
Response.Write (varNaziv)
%>
<BR>
<%
Response.Write (varAdresa)
%>
<BR>
</BODY>
</HTML>

Ovaj skript će uz pomoć definisanih varijabli (varNaziv, varAdresa) prihvatiti vrednosti koje se dobiju iz predatog formulara. Ne zaboravite da ovom fajlu date naziv koji ste naveli u formularu, a to je “obrada.asp“. Da biste isprobali kako ovo radi u praksi, smestite oba fajla u neki od foldera web servera i startujte sam web server (IIS ili PWS). Učitajte formular u web browser, tako što ćete u Addressliniju upisati nešto slično ovome (putanja zavisi od toga gde ste smestili fajlove, ovde se radi o root folderu):

http://localhost/formular.htm

Nakon uspešnog učitavanja formulara, što znači da web server ispravno radi, popunite formular i pritisnite dugme “Posalji” (Submit). Po kliku na dugme, objekat Request pokupiće sve podatke u okviru zahteva (formulara), uključujući tu i HTTP zaglavlja, cookie-je, eventualne podatke o autentifikaciji, i drugo. Svi ovi podaci će biti dostupni ASP skriptu “obrada.asp”. Nas od tih podataka zanimaju samo podaci iz Form kolekcije, i to dva para naziv/vrednost:

“naziv” / “vrednost koju ste uneli”
“adresa” / “vrednost koju ste uneli”

Ove vrednosti smeštamo u dve varijable i zatim uz pomoć Response.Write vršimo slanje u browser. Rezultat koji će server vratiti biće (vidi sliku):

<HTML>
<HEAD>
<TITLE></TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Personal magazine
<BR>
http://www.www.personalmag.rs
<BR>
</BODY>
</HTML>

Kao što smo naveli u pređašnjem prilogu, poljima formulara možemo pristupiti i preko indeksa (rednog broja) polja u formularu. Tada bi varijable preuzele vrednosti na sledeći način:

varNaziv = Request.Form (1)
varAdresa = Request.Form (2)

Ipak, u praksi, mnogo je bolje koristiti nazive polja, jer u slučaju velikih formulara, vrlo je velika mogućnost greške.

Leave a Reply