Razvoj aplikacija

Otvaranje browser-a u fullscreen modu

U narednim redovima videćete kako da obezbedite da se vaš sajt otvara u “Fullscreen” modu. Izvođenje ovog “trika”, koji vaš sajt stavlja u centar pažnje posetioca, nije teško, a rezultat je efektan

U narednim redovima videćete kako da obezbedite da se vaš sajt otvara u “Fullscreen” modu. Izvođenje ovog “trika”, koji vaš sajt stavlja u centar pažnje posetioca, nije teško, a rezultat je efektan. Ali, pre nego što počnemo, skrenućemo vam pažnju na mali detalj. Sajt koji bude imao ovakav efekat, mora da bude obezbeđen sa odličnim navigacionim mogućnostima. Zašto je to tako? Pa jednostavno, pošto browser otvorite u “fullscreen” modu, posetilac neće videti, pre svega dugmad “Back” i “Forward”, a zatim i ostalo: Navigation Bar, Address Bar, Caption Bar itd. Ovde će vam u jednu ruku, biti malo teže izvođenje navigacije, a u drugu ruku – imaćete više prostora za sam sadržaj sajta.

A sada, prelazimo na sam skript. Da vidimo prvo šta taj skript treba da odradi:

  • Prvo se vrši provera browser i provera operativnog sistema. Ukoliko se radi o browser-u IE 4 ili nižoj verziji ili dati posetilac radi na nekom drugom operativnom sistemu, pozvaćemo funkciju “skip()” koja će preskočiti sam skript i nastaviti dalje.
  • Potom proveravamo da li posetilac koristi browser, verzije veće od 4.0.
  • I na kraju moramo da se uverimo da se ne radi o drugačijem browser-u od Internet Explorer-a. Ovo ćemo postići tako što proverimo da li se radi o Netscape-u, i ako jeste, šaljemo posetioca na “default” stranicu. U suprotnom, ako je browser IE 4++ – otvaramo stranicu u “fullscreen” modu.

Dobra stvar kod ovog skripta je što možete da imate dve različite verzije vašeg sajta. Jedna će biti podešena za “fullscreen” modu, a druga će omogućiti posetu vašem sajtu “drugačijim” korisnicima. Da ne dužimo dalje, evo kako izgleda samo programski kod skripta:

<script language="Javascript"> <!-- function intro() {     if ((navigator.appVersion.indexOf("Mac")!=-1) && (navigator.userAgent.indexOf("MSIE")!=-1) && (parseInt(navigator.appVersion)==4))     {     skip()     }     else     {     popup()     } } function skip() {     location.href="1_stranica.html"; } function popup() {     version = parseFloat(navigator.appVersion.substring (navigator.appVersion.indexOf('.')-1, navigator.appVersion.length));     if (version >= 4)     version = parseFloat(navigator.appVersion.substring (navigator.appVersion.indexOf('.')-1, navigator.appVersion.length));     if (version >= 4)     {     if (navigator.appName=="Netscape")       {         location.href="1_stranica.html";       }       if (navigator.appName=="Microsoft Internet Explorer")       {         window.open("2_stranica.html","screen","fullscreen=yes");       }     }     else     {       location.href="1_stranica.html";     } } // --> </script>

Potrebno je da samo gornji skript ubacite unutar <HEAD> taga, da bi se prvi učitao. Preporučujemo da skript postavite na početnu, “praznu” stranicu koja će na isti način biti svima vidljiva. Nadalje, trebaćete samo da promenite nazive fajlova, tako da će “1_stranica” biti za nekompatibilne browser-e, a ova druga (“2_stranica”) za “fullscreen” mod. Sada je samo potrebno da obezbedimo i pokretanje browser-a u ovom modu, zato ćemo poziv funkcije smestiti u <BODY> tag.

<BODY onLoad="intro()">

Leave a Reply