Razvoj aplikacija

Počinje takmičenje najboljih mladih programera “Bubble Cup”

Bubble Cup se održava sedmi put za redom. Prva faza takmičenja počeće 1. aprila 2014. i trajaće mesec dana. Druga faza predviđena je za maj, a finale će se održati na jesen u Beogradu.

 

Bubble Cup je timsko takmičenje u rešavanju algoritamskih problema namenjeno studentima i srednjoškolcima iz celog sveta. Takmičenje je prvi put održano 2008. godine.
„Cilj Bubble Cup takmičenja je popularizacija programiranja, ali i usavršavanje mladih timova koji svoje umeće pokazuju na brojnim međunarodnim takmičenjima. Prošle godine je oko 600 studenata i srednjoškolaca učestvovalo u online rundama. U finale se plasiralo 10 studentskih i 13 srednjoškolskih timova.“- rekao je predsednik Informacionog društva Srbije, profesor dr Miodrag Ivković.

BubbleCup2013

Sa po tri takmičara u timu, Bubble Cup je ekipno takmičenje u rešavanju algoritamskih problema, koje organizuje Informaciono društvo Srbije, a glavni pokrovitelj i organizator tehničkog dela takmičenja je Razvojni centar Microsofta u Srbiji. Zaposleni u ovom centru bave se već sedmu godinu za redom osmišljavanjem zadataka, realizacijom takmičarskog sistema, ali i obaveštavanjem takmičara putem web stranice www.BubbleCup.org

 

Bubble Cup takmičenje je organizovano tako da se sastoji iz ukupno tri runde, u kojima se takmiče ekipe sastavljene od najviše tri člana. Prve dve runde su kvalifikacione i izvode se online, na web strani takmičenja. Najbolje ekipe iz obe kategorije se takmiče uživo, kada se, u septembru, organizuje finale u Beogradu.

Tada učenici srednjih i osnovnih škola tokom pet sati rešavaju algoritamske zadatke u razvojnom okruženju i programskom jeziku po izboru. Finale traje praktično dva dana. Studenti koji se takmiče u finalu, od ove godine, neće biti u istoj kategoriji sa srednjoškolcima. Oni će za rešavanje svojih problema imati 24h.

 

Kako većina ekipa dolazi iz drugih gradova i zemalja, prvo veče je namenjeno dobrodošlici i isprobavanju sistema za takmičenje, a drugog dana se održava samo takmičenje koje je i do sada bilo veoma napeto i uzbudljivo. Nakon takmičenja, svi učesnici će biti u prilici da obiđu Razvojni centar Microsofta u Srbiji, te da se upoznaju sa projektima tog centra.

Proglašenje pobednika i velika programerska žurka već su tradicija ovog prestižnog takmičenja.

 

Razvojni centar kompanije Microsoft u Srbiji postoji već više od osam godina prepoznajući i ulažući u potencijal mladih u našoj zemlji.

“Danas, tim Microsoftovog Razvojnog Centra centra u Beogradu čini oko 150 najboljih mladih programera iz Srbije, a naročito je zanimljivo da veći deo tima čine upravo nekadašnji učesnici ovog takmičenja.”, podsetio nas je Neven Tubić, menadžer aktivnosti u tom centru.

Leave a Reply