Razvoj aplikacija

Softverska kuća Execom najbolja u Srbiji

Premijer Srbije Mirko Cvetković uručio je danas nagradu za preduzetnika 2010. godine informatičkoj kompaniji “Execom” iz Novog Sada i tom prilikom poručio da će razvoj preduzetništva u ovoj godini biti jedan od prioriteta Vlade Srbije

“Vlada će aktivno podržati preduzetnike, njihov rad u zemlji ali i aktivnosti na unapređenju izvoza”, rekao je Cvetković i najavio u narednom periodu podršku kroz postojeće ali i donošenje novih mera koje se odnose na razvoj tog sektora. Cvetković je čestitao dobitniku nagrade i poručio da je, kada je reč o ekonomskoj situaciji u zemlji “pogrešno širiti lažni optimizam, ali i da je pogrešno širiti pesimizam”. “Pesimisti ne veruju u svoje mogućnosti a preduzetnici to svakako nisu”, poručio je premijer.

Kompanija “Execom” bavi se projektovanjem i programiranjem informacionih sistema i dobitnik je nagrade od 30.000 evra, a prema rečima njenog vlasnika Petra Ulića u 2010. godini vrednost ostvarenog izvoza ove kompanije je 1,5 miliona evra.

“Napredna rešenja iz IT podstiču konkurentnost privrede i otvaranje novih radnih mesta”, poručio je Ulić. Kompanija svoja IT rešenja izvozi u Holandiju , Nemačku, Švedsku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Češku, Rusiju. Ovo preduzeće, prema oceni revizorske kuće “Dilojt” u 2009. godini se našlo i u deset najbrže rastućih firmi u Centralnoj Evropi iz oblasti IT. U toj novosadskoj firmi zaposleno je 55 ljudi, čiji je prosek starosti 30 godina.

U konkurenciji za nagradu su bile još četiri firme – kozmetička firma “Aora” iz Niša, mlekara “Veličković” iz Leskovca, firma za proizvodnju nameštaja “Atlas” iz Sevojna i “Almag” iz Kladova. Kriterijumi kojim se rukovodio žiri u odabiru najboljeg preduzetnika bili su profitabilnost, produktivnost i likvidnost preduzeća u tekućoj godini. Ocenjivani su dodatno i izvozni potencijal, broj zaposlenih i novoprimljenih, asortiman novih proizvoda, tehnološke inovacije, zaštita okoline i doprinos razvoju lokalne zajednice.
Predsednik izvršnog odbora u “Banci Inteza” Draginja Đurić izjavila je da je jedan od fokusa te banke razvoj preduzetništva u Srbiji i podsetila da je u 2010. godini odobreno kredita u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi evra. Ona je podsetila da je sve veće učešće sektora malih i srednjih preduzeća u ostvarenju ukupnog Bruto domaćeg proizvoda u Srbiji, kao i u ukupnom izvozu.
Izbor za najboljeg preduzetnika organizovali su “Blic” i “Banka Inteza”, kao i u prethodne tri godine, a ovu akciju podržali su Privredna komora Srbije i SIEPA.

Titula najuspešnijeg preduzetnika u 2007. godini otišla je u ruke Srđana Pavlovića, vlasnika preduzeća “Obuća Pavle” iz Bele Palanke, 2008. godine prestižno priznanje ponela je direktorka preduzeća “Agrounik” iz Zemuna Biljana Miletić, dok je za “Blic preduzetnika 2009” proglašen vlasnik preduzeća “Stublina” iz Stojnika, Radovan Milojević.

Leave a Reply