Razvoj aplikacija

Zadržavanje SubReport-a na jednoj stranici

Evo kako obezbediti da vam SubReport vezan za određeni izveštaj (master-detail veza) bude zadržan na jednoj stranici

Kada dizajnirate izveštaje (report) koji sadrže jedan ili više podizveštaja (sub-report-a), tj. master-detalj struktura, moguće je da vam se kod nekih instanci gde podizveštaj sadrži dosta podataka; javi prelazak podizveštaja i na drugu, ili čak treću stranicu. Do “prelivanja” podizveštaja na drugu stranicu će gotovo sigurno doći ukoliko u izveštaju imate i zaglavlje i podnožje. Ovim prelivanjem, kod nekih tipova izveštaja gubi se osnovni smisao izveštaja, a to je njegova preglednost i informativnost.

Naravno, ukoliko postavite vaš podizveštaj unutar glavne detalj-sekcije (detail section) izveštaja, ne postoji način da postavite osobinu keep together za podizveštaj, pa tako ako podaci sa podizveštaja prelaze veličinu jedne stranice, forsiraće se nova stranica izveštaja.

Na svu sreću, postoji zaobilazni put kojim možete izforsirati potpuno novu stranicu izveštaja ukoliko podizveštaj zahteva više stranica. Da bi implementirali ovu “zaobilaznicu” u vaše izveštaje uradite sledeće:

  1. Unutar osobine dijaloga Sorting and Grouping izveštaja, unesite novu – pseudo grupu za sortiranje, čiji će naziv biti cifra, pa na mestu u izveštaju gde želite da se pojavi podizveštaj, prethodiće naziv “pseudo” grupe sa znakom jednako (=), kao npr. “=1”.
  2. Podesite osobinu izveštaja Group Header, ili Group Footer, na Yes.
  3. Postavite vaš podizveštaj unutar Group Headera-a ili Group Footer-a, pre nego u detalj-sekciju izveštaja.
  4. Unutar atributa za header ili footer (ne podizveštaja), podesite osobinu Keep together na Yes.

Leave a Reply