Software

Sa update-om uključena i nova Device Control funkcionalnost

Sophos je objavio da će 12. juna krajnjim korisnicima biti dostupna nova verzija Sophos Anti Virus v7.5 kao deo Endpoint Security and Control v8 rešenja. Biće dodana kao deo Application Control tool seta.

Automatski će se update-ovati za sve Endpoint Security and Control korisnike i i sa tim ažuriranjem će biti uključena i nova device control funkcionalnost. Ukoliko ste pretplaćeni za poslednju verziju Endpoint Security and Control paketa, moraćete da restartujete klijetske računare i servere ako bi želeli da koristite ovu novu device control funkcionalnost. Korisnici će videti pop-up poruke koje će ih obaveštavati da je potreban restart računara (međutim, postoji mogućnost da izostavite ove pop-up poruke – što će biti objašnjeno u produžetku teksta).

Sam update na novu verziju, ne zahteva trenutni restart računara po završetku update-a.

FAQ
Koristim Endpoint poslednji paket i kako bi mogao dobiti device control?
Da bi upgrade-ovali device control nije vam potrebno ništa dodatno. CID (Central Installation Directory) će automatski uraditi update i mašine će se automatski update-ovati. Imaćete tom prilikom opciju da izostavite “reboot required” poruku.

Kako da sprečim update?
Ako ste se pretplatili za poslednji Endpoint Security and Control v7 paket, možete sprečiti update ukoliko prihvatite ‘IDEs Only’ paket (sve do momenta kada ne poželite da izvršite update). Ukoliko vam bude bila potrebna pomoć prilikom tog procesa, kontaktirajte našu tehničku podršku.

Kako da izostavim pop up poruke?
Možete izostaviti pop-up poruke sledeći instrukcije koje ćete dobiti na sledećem linku.
http://www.sophos.com/support/knowledgebase/article/14560.html
Kada ste aktivirali izostavljanje pop-up poruka i dalje ćete morati da restartujete mašinu kako bi osposobili ovu funkcionalnost.

Implementirao sam izostavljanje pop-up poruka kada sam izvršio upgrade na Sophos Anti Virus v7, treba li da radim još nešto?
Ne, ne bi trebali da radite ništa dodatno. Ipak, da bi bili sigurni, proverite CID konfiguraciju da li je podešena pravilno.
6/5/2008
Novi Adobe Acrobat 9 na on line probi

Adobe Systems je predstavio novu verziju 9 Acrobat softvera koja omogućava korisnicima da u PDF dokumenta integrišu video fajlove i druge aplikacije kompatibilne sa Flash Player standardom. Sadrži i novi koncept PDF Portfolios, kao i pristup mogućnostima za konavigaciju kroz PDF dokumente u realnom vremenu.

PDF Portfolios omogućava biznis korisnicima da objedine više različitih formata u jedan kompresovani PDF fajl, i na taj način je omogućeno objediniti više dokumenata, video, audio fajlova, kao i 3D objekata. Kompletna linija Acrobat 9 aplikacija, koja uključuje verzije Pro Extended, Pro i Standard, pojaviće se tokom jula za Windows i Mac OS X operativne sisteme.

Probajte mogućnosti novog paketa on line na sledećem sajtu www.acrobat.com/#/cpdf/CreatePDFBegin/

6/4/2008
VB100 nagrada za Sophos-ovu zaštitu Linux-a

Sophos je još jednom nagrađen sa VB100 za zaštitu Linux-a i još jednom je demonstrirano da je moguća 100% efektivna zaštita od malvera uz izuzetnu brzinu skeniranja.

Virus Bulletin Magazin je sproveo uporedni test 15 različitih anti-malware proizvoda za njihovu efektivnost i performanse na UBUNTU LINUX 8.04LTS SERVER EDITION.

Rezultati testiranja su sledeći:

* Sophos je uspešno detektovao sve viruse na slobodi (kao i 100% identifikaciju polymorphic, crva i fajl infekcija) bez lažnih “pozitiva”.
* Sophos je sproveo kompletno skeniranje za polovinu vremena skeniranja drugo plasiranog proizvoda (Symanteca), manje od četvrtine vremena koje je potrebno Kaspersky proizvodu.

* Test su uspešno prošli: AVG, Avira, Bit Defender, ESET, Norman, Sophos, Symantec i Virus Buster
* Na testu nisu prošli: Kaspersky, F-Secure, Alwil Avast!, Doctor Web, Frisk F-PROT, Microworld i Quick Heal
* McAfee i Trend Micro nisu bili podvrgnuti testiranju

Zašto je Sophos-ova zaštita za Linux bolja

* Sophos koristi Behavioural Genotype tehnologiju da bi identifikovao i blokirao zlonamerni kod i to pre njegove prilike da se izvrši.
* Out-of-the-box support za široki raspon verzija Linux-a uključujući RedHat, SuSE i TurboLinux.
* Suštinski update-ovi su automatski integrisani u proizvod.
* Performanse su optimizovane sa Decision Caching™ što je demonstrirano sa izvanrednim mogućnostima skeniranja na VB100 testu.
* Isključivanje fajlova i dozvola – zasnovane na skeniranju, inteligentno prepoznavanje tipova fajlova koji nisu podložni infekcijama.
* Pouzdanost se oslanja na Talpa kernel interceptor dizajniran za poslovna okruženja.
* Hot updating tehnologija osigurava zaštitu tokom update-ovanja.

About the Virus Bulletin 100% award
The Virus Bulletin 100% awards recognise those products best able to detect viruses known to be ‘in the wild’. Unlike some other similar-sounding schemes, Virus Bulletin uses the most up-to-date WildList in its tests.
This means that products that are ‘up with the game’ are the ones most likely to be granted VB100 awards. More information about Virus Bulletin can be found on its website: www.virusbtn.com.

5/29/2008
Uhapšena 22 člana mlade hakerske grupe

Francuske vlasti su uhapsile 22 osobe koje se nalaze pod sumnjom da su osnovali internacionalnu grupu hakera koja je bez autorizacije “provaljivala” u poslovne tj kompanijske mreže. Hapšenja su izvršena u Parizu ali i u južnim i centralnim delovima Francuske, kao rezultat višemesečne istrage koju su sproveli 90 članova policijskih postaja.

Na veliku žalost, u prilog činjenici da su hakeri sve mlađi i mlađi, ide i podatak da su svi članovi ove hakerske grupe ispod 25 godina. 16 od ukupno 22 uhapšena člana je maloletno. Jedan član ima svega 13 godina. Grupa je otkrivena tako što su se određeni članovi hvalili na forumu o njihovim uspešnim “akcijama”.

Ukoliko se potvrdi na Sudu da su krivi za brisanje kompanijskih podataka i degradiranja performansi kompanijskih mreža, dobiće maksimum 5 godina zatvora.

Prema zvaničnim izjavama, 34 kompanije sa sedištem u Francuskoj, na Islandu i u Rusiji, svega sedam firmi je uložilo i zvaničnu žalbu protiv ove grupe koja je izvršila hakerski napad na njihove poslovne mreže.

Sophos preporučuje svim kompjuterskim korisnicima da se zaštite sa konsolidovanim rešenjem koje će omogućiti control network access i zaštiti njihove mreže, email i web gateway od pretnji hakera, malvera, spajvera i spema.
5/28/2008
Master of Deployment za jedan dan

Nešto novo što se sprovodi u školi kompjutera Smart, jesu Master of Deployment kursevi ili jednostavnije MoD kursevi. Sledeći MoD kurs jeste najavljen za 14. JUN, što pada na subotu i to u terminu od 9:00h – 16:30h.

Master of Deployment (MoD) je specijalistički kurs koji se bavi primenom Microsoft-ovih tehnologija u realnim poslovnim okruženjima i ukazuje na načine na koje se Microsoft-ovi proizvodi mogu bolje i efikasnije upotrebiti u svakodnevnom poslovanju. Ovaj kurs daje moć IT profesionalcima da uoče funkcionalnosti platforme koju već koriste, razrade njenu primenu, kao i da primene nove tehnologije. Osoba koja završi kurs i dobije Master of Deployment sertifikat ima mogućnost da, zahvaljujući uobličenom znanju o tehnologijama koje njegova firma poseduje, lako prepozna korake koje treba preduzeti kako bi one obezbedile maksimalnu efikasnost i uticale pozitivno na celokupno poslovanje preduzeća.

MoD kurs je organizovan kao jednodnevni trening koji obuhvata 4 predavanja, 2 laboratorijske vežbe i polaganje testa za dobijanje MoD sertifikata. Po uspešno završenom kursu polaznik dobija Master of Deployment sertifikat, potpisan od strane Microsoft-a i Smart-a kao specijalizovanog školskog centra, kao potvrdu stečenih znanja iz oblasti implementacije Microsoft-ovih proizvoda i tehnologija.

MoD kurs pokriva sledeće teme:

1. Uvod – Kako postati MoD?
* Šta radi Microsoft IT menadžer? Da li je vrednije poznavati tehnologije do najsitnijih detalja ili uložiti energiju u primenu nekih od funkcionalnosti?
* Šta predstavlja bazični deployment?
* Zašto Windows Vista i Office na svim računarima?
* Zašto Windows Server i Active Directori?
* Zašto Exchange Server 2007?
2. Better Together – Windows Vista & 2007 Office System
* Produktivnost (Instant Search tehnologija, upotreba u Outlook-u)
* Bezbednost (User Account Control, Windows Defender, IE protected mode)
* Dostupnost (Novi formati dokumenata, Office System novine)
3. Better Together – Windows Vista, 2007 Office System & Active Directory
* Produktivnost
* Bezbednost (grupne polise, kontrola radnog okruženja, kontrola aplikacija)
* Dostupnost (redirekcija korisničkog profila, WSUS)
4. Better Together – 2007 Office System & Windows Server
* Saradnja u istom LAN-u
o Produktivnost (SharePoint Services 3.0 & Office 2007)
o Bezbednost (Office 2007 & digitalni potpis, RMS)
o Dostupnost (SharePoint Services 3.0 & Office 2007)
* Saradnja u istom WAN-u – Microsoft Office Groove 2007
o Produktivnost
o Bezbednost
o Dostupnost
* Mobilni uređaji
o Produktivnost (Exchange Server 2007 & WM6, SharePoint Services 3.0)
o Bezbednost (Exchange Server 2007 & WM6, SharePoint Services 3.0)
o Dostupnost (Exchange Server 2007 & WM6, SharePoint Services 3.0)

Laboratorijske vežbe:
Prva laboratorijska vežba:
Better Together – Windows Vista, 2007 Office System & Active Directory
Druga laboratorijska vežba:
Jedan poslovni proces na drugi način: Office System 2007, Windows Server & SharePoint Services 3.0
Cena MoD kursa iznosi 100 evra po osobi (u dinarskoj protivvrednosti). Cena je izražena bez PDV-a.

5/26/2008
Second Shot još ove nedelje

I ove nedelje svi zainteresovani za polaganje Microsoft IT Professional, Developer ili Microsoft DynamicsTM sertifikacionih ispita mogu polagati u otvorenom Prometric centru u školi kompjutera Smart School. Maj je i poslednji mesec kada se mogu koristiti Second Shot vaučeri i druga gratis šansa za polaganje istog ispita. Smart kao Prometric testing centar je otvoren za polaganja

od 27.05. (utorak) do 30.05. (petak)

u terminu od

8:00 do 15:30h.

Subote i dalje ostaju otvorene za polaganje u terminu od 8:00 do 16:00h.

Nešto više o Second Shot akciji:

Da bi napredovao u poslovnoj karijeri, treba da iskoristiš sve šanse i prednosti koje ti se nude. Microsoft Certification je pravi put kojim možeš ići i koji će čvrsto dokazati tvoje veštine vladanja specijalizovanim tehnologijama i zadacima. Second Shot akcija udvostručuje tvoju prednost tako što ti nudi drugu šansu polaganja istog Microsoft Certification ispita potpuno gratis. To je tvoja ekstra šansa do uspeha – ali je i vremenski ograničena.

Akcija će trajati do 30. Juna 2008. godine. Nakon ovog datuma, tj od 1.Jula 2008., ukoliko ne iskorisite Second Shot vaučere, oni se konvertuju u standardne vaučere za polaganje ispita, bez opcije besplatne druge prilike polaganja ispita i to sa važenjem do 30.Juna 2009.

Second Shot Vaučeri, nabavka i upotreba:

* 1.Korak: Registruješ se za Second Shot na Microsoft sajtu kako bi dobio broj vaučera za polaganje ispita
* 2.Korak: Koristeći broj vaučera, zakazuješ i plaćaš inicijalni ispit preko Prometric web sajta. Pri tom biraš testni centar u kome ćeš polagati ispit (Neophodno je posedovati broj vaučera pre same registracije, kako bi se vaučer mogao iskoristiti!!!)
* 3.Korak: Polaganje ispita (Registrujte se za Microsoft Second Shot ponudu i polažite vaš prvi ispit ne kasnije od 31.Maja 2008.)
* 4.Korak: Ukoliko ne uspete da položite ispit iz prvog puta, registrujte se za vaše besplatno ponovno polaganje, i to preko Prometric web sajta koristeći isti broj vaučera.
NAPOMENA: Molim vas da se registrujete za ponovno polaganje ispita tek nakon jednog dana od vašeg prvog pokušaja. Ovo vreme je potrebno da prođe kako bi se rezultati testa uneli u sistem.

Registracija traje do 30. Juna 2008. godine.

Second Shot vaučere možete pre-paid kupiti preko Prometric sajta www.prometric.com/Services/Voucher+Services/Ordering

Ukoliko želite da zamenite VUE vaučere za polaganje ispita za Second Shot vaučere, posetite takođe sajt Prometric www.prometric.com/microsoft/testsite, kliknite na “Learn More”, download-ujte obrzac i sledite jednostavne instrukcije.

Sve što treba jeste da se registruješ kako bi iskoristio ovu ponudu pre tvog sledećeg Microsoft IT Professional, Developer ili Microsoft Dynamics ispita i dobićeš dve šanse za polaganje.
5/23/2008
Prevara 419 na LinkedIn-u

Eksperti iz SophosLabs™-a, Sophos-ove globalne mreže centara za analizu virusa, spyware-a i spama, su upozorili zaposlene na opasnost povezivanja sa ljudima koje ne poznaju preko web sajta LinkedIn. Naime, novi izveštaji ukazuju na to su sajber kriminalci okupirali LinkedIn kako bi ostvarili ličnu finansijsku korist.

Ova napredna finansijska prevara, poznata kao Prevara 419, posle relevantne sekcije Nigerijskog penal koda, se danas često sreće u korisničkim inbox-ovima. Skoro da možemo reći da predstavlja tipičnu prevaru jer počinje sa tvrdnjom da vam nudi malo bogatstvo u formi dobitka na lutriji ili nekog nasledstva, naravno, sve zarad dobijanja informacija o bankovnim računima i pristupnim šiframa. Prevaranti danas nailaze na jaku korporativnu anti-spam zaštitu na email gateway-u koju je teže zaobići, pa se stoga okreću sajtovima poput LinkedIn-a kako bi pokušali da uhvate u svoju zamku zaposlene korisnike koji ne razmišljaju o prevarama ove vrste.

419 scam on LinkedIn

Početkom ove nedelje, Prevara 419 se raširila putem LinkedIn web sajta, tvrdeći da dolazi od 22-godišnje devojke koja živi na Obali Slonovače koja je nasledila $6.5 milliona od njenog pokojnog oca. Deo ove poruke glasi:
Before the death of my father on the 12th December 2007,in a private hospital here in Abidjan,he called me secretly to his bed side and told me that he kept a sum of $6.500 000 (six million five hundred thousand United States Dollars) in a bank in Abidjan Cote D’ivoire. He used my name as the next of kin in deposit of the fund.He also explained to me that it was because of this money he was poisoned by his business partner and that i should seek for foreign partner in a country of my choice where i would transfer this money and use it for investment purpose.

Na kraju poruke se traže informacije o bankovnom računu i mole se potencijalne žrtve da odgovore na Yahoo! email adresu u narednih 7 dana.

“Prevaranti 419 prevare se nadaju da profesionalci na LinkedIn-u imaju “dublje” džepove nego MySpace ili Facebook korisnici i da sa te strane predstavljaju zanimljiviji tj veći ulov,” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant za Sophos. “Web 2.0 sajtovi poput LinkedIn i Facebook-a daju mogućnost strancima da vas kontaktiraju bez zaštite vašeg korporativnog anti-spam filtera. Kompjuterski korisnici moraju uvek imati podignut gard u vezi nepoznatih i neželjenih email-ova, jel svi znamo iz kakvih izvora mogu poticati.”

Sophos-ovi eksperti preporučuju LinkedIn korisnicima koji žele da smanje šanse dobijanja spam poruka, da promenu podešavanja za komunikaciju na sajtu.”LinkedIn pruža mogućnost sprečavanja ljudi da vam šalju Invitation da im se priključite, ukoliko ne znaju vašu tačnu email adresu ili da se pojave na nekoj drugoj vašoj listi,” objasnio je Cluley. “To bi trebalo da smanji velike količine junk mejlova koji bi inače stizali na vaš LinkedIn account.”

Ostali primeri Prevare 419 iz prošlosti su tvrdili da dolaze od:

* Američkog narednika koji se nalazi u Bagdadu
* Unuka pokojnog Generala Pinočeta
* Radnika Christiana koji nude kučiće na usvajanje
* pa čak i od Afričkog astronauta koji se nalazi na svemirskoj stanici MIR.

5/22/2008
Trojanac u vestima o zemljotresu u Kini

Sophos-ovi eksperti su prosledili upozorenje kompjuterskim korisnicima da ne “klikću” na spam mailove, neželjenu poštu, pogotovo ne onu koja nosi sa sobom vesti o nedavno doživljenoj tragediji u Kini. Hakeri su iskoristili interesovanje ljudi za tragediju i zemljotres koji se desio u Kini. Kliktanjem na linkove u ovakvim mail-ovima prouzrokuje se download malicioznog koda na korisnički računar, naravno, bez njegovog saznanja i odobrenja. Hakerima je tada omogućen pristup da ukradu osetljive i poverljive informacije o korisniku kako bi ostvarili ličnu finansijsku korist ili načinili identity theft (krađu identiteta).

Primeri ovakvih mailova koji su blokirani od strane SophosLabs™-a, Sophos-ove globalne mreže centara za analizu virusa, spyware-a i spama, su potvrdili da Trojanski konj (poznat kao Troj/MalDoc-Fam) stiže u korisničke inbox-ove kao vest koja mami nedužne žrtve kako bi kliknuli na wordov dokument u attachmentu maila.

Tipični spam email sadrži sledeći:

“BEIJING, May 20 (Xinhua) — The death toll from the earthquake in southwest China’s Sichuan Province has risen to 34,074 nationwide as of 2p.m. Saturday, while 198,347 people were injured, according to the Information Office of the State Council. Pay attention to attachment for more.”

Međutim, otvaranje wordovog dokumenta iz priloga samo aktivira maliciozni kod koji se pritajeno download-uje na korisnički računar.

“Tokom poslednjih nekoliko nedelja, videli smo nekoliko primera na koji su sajber kriminalci pokušali da iskoriste prirodne katastrofe koje su zadesile Kinu i Burmu. Izgleda da nema kraja njihovoj taktici,” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant za Sophos. “Da bi izbegli da postanu žrtve prevara, kompjuterski korisnici moraju da imaju razvijenu svest o mogućim pretnjama i da izbegnu otvaranje mejlova poslatih od ljudi koje ne poznaju. Brisanjem takvih mejlova pre otvaranja, izbegava se mogućnost upadanja u veoma vešte varke hakera.”

Sophos proaktivno detektuje ovaj malware još od 26. Marta 2007.

Sophos preporučuje kompjuterskim korisnicima da obezbede da je njihova kompjuterska sigurnost up to date i da su u potpunosti zaštićeni od najnovijih verzija spama, email i web baziranih pretnji.
5/21/2008
Sophos Endpoint Assessment Test – besplatna kontrola

Sophos je objavio besplatni alat, Sophos Endpoint Assessment Test, sa kojim možete prekontrolisati Vašu zaštitu na računaru. Dostupan je na Sophos-ovoj web stranici:

http://sophos.com/products/free-tools/sophos-endpoint-assessment-test.html

Endpoint Assessment Test koristi Sophos NAC web agenta koji skenira korisnički računar i procenjuje da li taj određeni kompjuter predstavlja sigurnosnu prednju zbog slabe i nedovoljne zaštite.

Korisnici Sophos Endpoint Assessment Testa samo jednim skeniranjem mogu da:

* Provere da li korisnik ima najsvežiji Microsoft service pack za njihov operativni sistem
* Provere da li imaju odgovarajući Microsoft operativni sistem sa aplikativnim zakrpama. Ovaj besplatni alat trenutno proverava više od 600 zakrpa!
* Provere status anti-virus i firewall aplikacija na računaru. Proverava se 28 različitih anti-virusnih i 22 firewall aplikacija. Kompletan Sophos NAC proizvod sadrži preko 400 predefinisanih detekcija sigurnosnih aplikacija
* Provere prisustvo mnogobrojnih peer-to-peer aplikacija od kojih su mnoge neželjene

Kao rezultat procene, Sophos-ov Agent Vam prikazuje rezultate procene. Ovaj alat skeniranje obavlja u pasivnom modu, koristeći Sophos ActiveX dissolvable (aka. web) Agent na Windows 2000, XP i 2003.
5/19/2008
Polaganje Microsoft ispita i radnim danima

Zbog velikog broja kandidata koji žele da polažu Microsoft IT Professional, Developer ili Microsoft Dynamics™ sertifikacione ispite u maju (poslednji mesec kada se mogu koristiti Second Shot vaučeri), i dalje je otvoren Prometric centar za polaganje i radnim danima. Smart kao Prometric testing centar je otvoren

od 19.05. do 23.05. u terminu od 8:00 do 15:30h.

Subote i dalje ostaju otvorene za polaganje u terminu od 8:00 do 16:00h.

Nešto više o Second Shot akciji:

Da bi napredovao u poslovnoj karijeri, treba da iskoristiš sve šanse i prednosti koje ti se nude. Microsoft Certification je pravi put kojim možeš ići i koji će čvrsto dokazati tvoje veštine vladanja specijalizovanim tehnologijama i zadacima. Second Shot akcija udvostručuje tvoju prednost tako što ti nudi drugu šansu polaganja istog Microsoft Certification ispita potpuno gratis. To je tvoja ekstra šansa do uspeha – ali je i vremenski ograničena.

Akcija će trajati do 30. Juna 2008. godine. Nakon ovog datuma, tj od 1.Jula 2008., ukoliko ne iskorisite Second Shot vaučere, oni se konvertuju u standardne vaučere za polaganje ispita, bez opcije besplatne druge prilike polaganja ispita i to sa važenjem do 30.Juna 2009.

Second Shot Vaučeri, nabavka i upotreba:

* 1.Korak: Registruješ se za Second Shot na Microsoft sajtu kako bi dobio broj vaučera za polaganje ispita
* 2.Korak: Koristeći broj vaučera, zakazuješ i plaćaš inicijalni ispit preko Prometric web sajta. Pri tom biraš testni centar u kome ćeš polagati ispit (Neophodno je posedovati broj vaučera pre same registracije, kako bi se vaučer mogao iskoristiti!!!)
* 3.Korak: Polaganje ispita (Registrujte se za Microsoft Second Shot ponudu i polažite vaš prvi ispit ne kasnije od 31.Maja 2008.)
* 4.Korak: Ukoliko ne uspete da položite ispit iz prvog puta, registrujte se za vaše besplatno ponovno polaganje, i to preko Prometric web sajta koristeći isti broj vaučera.
NAPOMENA: Molim vas da se registrujete za ponovno polaganje ispita tek nakon jednog dana od vašeg prvog pokušaja. Ovo vreme je potrebno da prođe kako bi se rezultati testa uneli u sistem.

Registracija traje do 30. Juna 2008. godine.

Second Shot vaučere možete pre-paid kupiti preko Prometric sajta www.prometric.com/Services/Voucher+Services/Ordering

Ukoliko želite da zamenite VUE vaučere za polaganje ispita za Second Shot vaučere, posetite takođe sajt Prometric www.prometric.com/microsoft/testsite, kliknite na “Learn More”, download-ujte obrzac i sledite jednostavne instrukcije.

Sve što treba jeste da se registruješ kako bi iskoristio ovu ponudu pre tvog sledećeg Microsoft IT Professional, Developer ili Microsoft Dynamics ispita i dobićeš dve šanse za polaganje.
1-10 od 101 starije› najstarije»

Leave a Reply