Software

SAP ide dalje sa akvizicijama

sap_logoNajveća evropska softverska kompanija SAP nastavlja sa dosadašnjom strategijom akvizicija uprkos više miliona dolara vrednom programu smanjenja troškova, izjavio je jedan od direktora te kompanije na sastanku deoničara održanom u utorak.

“Takva ulaganja su od ogromne važnosti, posebno u teškim vremenima, jer sada možemo da postavimo temelje budućeg rasta“, kazao je Leo Apotheker. SAP je u ovoj godini preuzeo američkog provajdera softverskih rešenja Clear Standards i francuskog proizvođača softvera Highdeal.

“2009. je neuobičajeno teška godina”, kazao je Apotheker, naglasivši da  zbog odsustva jasnog poboljšanja ekonomske situacije ta kompanija ne može pouzdano proceniti svoje očekivane prihode u ovoj godini.

Po prvi put u svojoj istoriji SAP smanjuje broj zaposlenih, i to za 3.000 u svim segmentima svojeg poslovanja, na ukupno 48.500 zaposlenih. Do sada je ukinuto 2.200 radnih mesta. Dvojica direktora Apotheker i Henning Kagermann, koji krajem maja odlazi u penziju, kazali su da je ta mera nužna za preživljavanje krize. Pa ipak, Apotheker je istakao da uprkos tome razvoj SAP-ovog softverskog programa za male preduzetnike teče prema planu.

Kompanija SAP sa sedištem u Walldorfu u prvom ovogodišnjem tromesečju zabeležila 16-postotni pad dobiti, na 204 miliona evra. Istovremeno, prihodi od prodaje softvera smanjeni su joj za trećinu, na 418 miliona evra.

Leave a Reply