SAP Srbija godišnji skup za korisnike
Software

SAP sedmu godinu za redom beleži rast poslovanja u Srbiji

Kompanija SAP je danas održala u Aranđelovcu skup za korisnike, a sa novinarima je razgovarao Vojislav Genić, director komapnije SAP za region Jugoistočne Evrope i tom prilikom je govorio o poslovanju kompanije, novoj poslovnoj strategiji i podršci koju kompanija SAP godinama unazad pruža studentima.

SAP Srbija finansijski rezultati

Kompanija SAP je 2014. godinu završila uspešno i ako se posmatraju globalni rezultati, ostvaren je rast od 8% u oblasti softvera i sa softverom povezanih usluga u odnosu na 2013.godinu, što je iznosilo 4.722 milijardi evra, dok je ukupan prihod iznosio 5.458 milijardi evra i tu je zabeležili porast od 7% u odnosu na 2013.

SAP Srbija godišnji skup za korisnike

SAP Srbija godišnji skup za korisnike

Kada govorimo o regionu Zapadnog Balakna, kom pripada i Srbija, kompanija SAP beleži konstantan rast u poslovanju još od 2008 godine, pa je tako u 2014.godini ostvaren rast od 21% u odnosu na 2013.

Pored odličnih finansijskih rezultata koje kompanija beleži, za SAP u Srbiji konstantno stižu i priznanja u vidu nagrada koje SAP korisnici dobijaju za implemntaciju SAP projekata. Tako je ove godine kompanija Elektroprivreda Srbije dobila SAP nagradu za izvrsnost u primeni inovativnih HANA rešenja. Ovaj projekat ujedno je prvi projekat u regionu gde je implementirana SAP HANA. Dok je kompanija NIS dobila srebrnu nagradu u kategoriji transformacija poslovanja (Business Transformation) za CRM7.

 

SAP strategija

SAP svoju strategiju prilagođava korisnicima i nudi rešenja koja će kroz inovacije u softveru u potpunosti da transformišu i unaprede poslovanje, čineći ga jednostavnijim i efikasnijim.

Da je krajnje vreme da se kompleksni procesi pojednostave govori i činjenica da 200 vodećih svetskih kompanija imaju gubitke od 10,2 odsto odnosno oko 237 milijardi dolara profita zbog skrivenih troškova odnosno kompleksnosti poslovanja. Kompleksnost se krije u svim segmentima kompanije počev od donošenja odluka, poslovnih procesa pa do tehnologije. Ona sprečava kompanije da donesu dobre odluke i ideje i postanu profitabilniji. Prema istraživanjima velike kompanije troše između 40 i 80% vremena na dodatne aktivnosti u vezi sa izveštavanjem.

U današnjoj digitalnoj eri, pojednostavljenje je ključan segment poslovnog uspeha. Ali da bi se stiglo to tog cilja potrebna su odgovarajuća rešenja i tehnologija, koja će dovesti do pojednostavljenja poslovanja. Upravo zato je SAP u februaru ove godine predstavio novu generaciju SAP HANA sistema, koja će redefinisati koncept planiranja resursa preduzeća u 21 veku.

SAP S/4HANA je rešenje koje ujedinjuje softver i ljude, kako bismo gradili preduzeće koje radi u realnom vremenu, a istovremeno da pojednostave rad preduzeća i da se umreže svi poslovni procesi. SAP S/4HANA pojednostavljuje rad svih segmenata poslovanja bez obzira na industriju iz koje korisnik dolazi. Ona omogućava lakšu adaptaciju platforme na skoro svim uređajima. SAP S/4HANA je kreirana da obezbedi poslovne inovacije i da na jednostavan način povezuje ljude, uređaje i poslovne procese u realnom vremenu, kao i da podrži razvoj novih poslovnih modela. To će takođe uticati na ubrzanje procesa kod modela koji su u vezi sa Internet of Things i Big Data. Pojednostavljivanje modela obrade podataka omogućava korisnicima da reorganizuju svoj IT, tako što će smanjiti troškove, a povećati IT efikasnost” rekao je Vojislav Genić, direktor kompanije SAP za region Jugositočne Evrope.

Druga bitna stvar u okviru nove SAP strategije je opredeljenost kompanije da sva rešenja migrira na Cloud platformu kako bi SAP korisnici još brže i jednostavnije ostvarili konkurentsku prednost na tržištu. Upravo iz tog razloga su pre dve nedelje objaviljeni rezultate globalnog istraživanja, koje je kompanija SAP sprovela sa Oxford Economics. Ono pokazuje da je Cloud poslovni model postao ne samo budućnost poslovanja, već i sadašnjost i novi poslovni standard. Prema tom istraživanju 2/3 odnosno 69% učesnika istraživanja veruje da će najveći deo svojih investicija usmeriti na Cloud u naredne tri godine i očekuju da će svoj kor biznis migrirati na Cloud. Sa druge strane, Cloud kao platforma ima uticaj na transformaciju poslovanja i sa tim se složilo više od 33% anketiranih. To pokazuje da su Cloud i promene koje on donosi neizbežni za buduće poslovanje. Količina podataka sa kojima kompanije rade se povećava iz dana u dan, pogotovu u realnom vremenu, i 59% ispitanika kažu da Cloud koriste jer im olakšava analizu i upravljanje podacima i to bilo kad i bilo gde.

 

SAP cloud rešenja su predviđena da klijentima ponude specijalizovani, jednostavan za korišćenje, interfejs za novu generaciju poslovnih procesa. On se lako i brzo raspoređuje na javnu, privatnu i hibridnu cloud infrastrukturu, u zavisnosti od toga koji model najviše odgovara potrebama klijenta. Ova cloud rešenja su kreirana da funkcionišu na sistemu SAP Cloud, koji pokreće SAP HANA preko SAP HANA Enterprise Cloud.

 

 

Na mlađima svet ostaje

 

U okviru SAP-a postoji program koji je namenjen studentima. Taj program se zove SAP University Alliance i za sada su u ovom programu u Srbiji dva univerziteta – Singidunum i Novosadski univeryzitet. Ovaj program omogućava studentima da koriste SAP softverska rešenja u edukaciji i istraživanjima.

 

SAP je davanjem svojih softvera na korišćenje pružio mogućnost da se na praktičan način studenti fakulteta, koji su u programu SAP University Alliance, profesionalno usavršavaju. Ovaj program svršenim studentima daje komparativnu prednost prilikom zapošljavanja – uključujući mnogostruke opcije zapošljavanja na biznis i IT pozicijama, više menadžerskih mogućnosti i veće zarade.

 

Tako je zahvaljujući ovom programu na nedavno završenom CeBIT-u jedan naš student, sa novosadskog univerziteta, Zoran Lisovac, učestvovao na događaju SAP InnoJam. “Za SAP sam prvi put čuo još za vreme studija, da je to najveća kompanija na svetu koja se bavi softverskim rešenjima za preduzeća. Moje iskustvo sa SAP-om je počelo u januaru 2015-e u SAP kancelariji u Dresdenu, Nemačka. Radim u Research and Innovation delu, gde sa timom radim na razvoju novog SAP-ovog proizvoda.

Iskustvo na CeBitu je bilo fenomenalno. SAP InnoJam je dvodnevno takmičenje koje organizuje SAP, gde studenti imaju 32 časa da osmisle, prototipiraju, i na kraju implementiraju svoju ideju u jednu funkcionalnu aplikaciju koristeći poslednje SAP-ove tehnologije. Sve se radi u timovima, koji su bili unapred određeni od strane organizatora, u kojim su učestovali ljudi raznih profila, preko dizajnera, studenata sa ‚business‘ pozadinom do studenata IT usmerenja. Bilo je odlično iskustvo – naučio sam nešto novo o SAP-ovim tehnologijama, upoznao ljude sa cele planete i odlično se zabavio za tih 2-3 dana” rekao je Zoran Lisovac.

 

Tokom ovog događaja studenti dobijaju praktično iskustvo, jer prilikom korišćenja najnovijih i inovativnih SAP tehnologija i podrške SAP stručnjaka, rešavaju realni problem. Događaj je odlična prilika za mlade da dobiju nove praktične veštine, povećaju svoju mrežu kontakata, i posete najveći sajam na svetu.

 

 

SAP nastavlja sa podrškom mladima, pa će već u aprilu ove godine organizovati događaj na kome će omogućiti studentima, koji su u programu SAP University Alliance, da koriste HANA platformu za razvoj svojih aplikacija.

Leave a Reply