Software

Satia Nadela imenovan za novog direktora kompanije Microsoft

Bil Gejts u novoj ulozi savetnika za tehnologiju, Džon Tompson preuzima ulogu predsednika Upravnog odbora

Kompanija Microsoft je objavila da je od danas, na čelo Upravnog odbora ove kompanije postavljen Satia Nadela (Satya Nadella). Nadela je pre ove pozicije, bio na funkciji Izvršnog potpredsednika Microsoft Cloud and Enterprise grupe.

microsoft-logo

„U ovom periodu promena za Microsoft, Satia Nadela je pravi čovek koji će voditi kompaniju“, izjavio je Bil Gejts, osnivač Miscrosoft-a i član Upravnog odbora. „Satia je lider koji poseduje jake inženjerske veštine, jasnu poslovnu viziju i sposobnost da ujedini ljude. Njegova vizija kako će se tehnologija koristiti i doživeti u budućnosti širom sveta je upravo ono što je kompaniji sada, kada ulazi u novo poglavlje razvoja i poslovanja, neophodno“.

Od dolaska u Microsoft, 1992. godine, Nadela je predvodio veliki strateški i tehnički prelaz kompanijskog portfolija proizvoda i usluga, na prvom mestu, prelazak na Cloud tehnologiju i razvoj Cloud infrastruktura koje podržavaju Bing, Xbox, Office i druge servise. Tokom njegovog mandata koji je uključivao praćenje Microsoft Servera i Poslovnih sistema, Miscrosoft je osvojio tržište preuzevši veliki udeo od konkurencije.

„Microsoft je jedna od retkih kompanija  koja je zaista sprovela revoluciju u svetu tehnologije i lično ne mogu biti više počastvovan što su upravo mene izabrali da vodim takvu kompaniju”, izjavio je gospodin Nadela. On je dodao da je „prilika za Microsoft da nastavi putem uspeha u budućnosti zaista velika, ali kako bismo je pravilo iskoristili, moramo ostati fokusirani, pažljivo pratiti kretanja tržišta i nastaviti sigurnim putem promena. Veliki deo mog posla je da doprinesem unapređenju mogućnosti i spremnosti kompanije da  još brže isporuči inovativne proizvode za sadašnje i buduće klijente.”

„Radeći sa njim više od 20 godina, mogu da kažem da je Satia pravi lider za kompaniju Microsoft, koji je došao u pravo vreme,” istakao je Stiv Balmer, koji je 23. avgusta 2013. godine najavio da će se povući sa svoje pozicije kada novi naslednik bude imenovan. On dodaje „imao sam privilegiju da radim sa najtalentovanijim kadrovima i rukovodstvom tima u ovoj industriji i siguran sam da će njihova strast za još boljim rezultatima ići uzlaznim putem pod vođstvom Satia.”

Microsoft je takođe najavio da će Bil Gejts, bivši predsednik Upravnog odbora kompanije, da preuzme novu ulogu u odboru kao osnivač i savetnik za tehnologiju, i da će više vremena posvetiti kompaniji, podržavajući Nadela u unapređenju tehnologije i razvoja proizvoda. Džon Tompson, vodeći nezavisni direktor  Upravnog odbora, će preuzeti ulogu predsedavajućeg u Upravnom odboru, ali će i zadržati sadažnju poziciju nezavisnog direktora.

„Satia  je definitivno najbolja osoba koja treba da vodi Microsoft i koja ima jednoglasnu podršku našeg odbora. Odbor je pri donošenju ove odluke imao u vidu pristup poslovanju koji naši akcionari, kupci, partneri i zaposleni očekuju i zaslužuju,” izjavio  je Tompson.

Pored Nadele, Microsoft Upravni odbor čine Balmer, Dina Dublon nekadašnji izvršni finansijski direktor kompanije JPMorgan Chase, Bil Gates, Maria M. Klawe, predsednica Harvey Mudd koledža, Stephen J. Luczo predsednik i glavni izvršni direktor Seagate Technology PLC, David F. Marquardt glavni partner August Capital, Satya Nadela, Charles H. Noski, bivši potpredsednik Bank of America Corp, Dr. Helmut Panke nekadašnji potpredsednik Upravnog odbora BMW Bayerische Motoren Werke AG i John W. Thompson izvršni direktor kompanije Virtual Instruments. Sedam od deset članova Upravnog odbora su nezvisni od kompanije Microsoft, što je u skladu sa osnovnim postulatima upravljanja i vođenja ove kompanije, u kojima stoji da većinski, članovi Upravnog odbora moraju biti izvan kompanije.

Osnovana 1975. godine, kompanija Microsoft je globalni lider na polju softvera, servisa i rešenja koja pomažu ljudima i poslovanju da ostvare svoj puni potencijal.

Leave a Reply