Software

Saveti za licenciranje softvera

Leto je pravo vreme za odmor i opuštanje, izaberite destinaciju po Vašoj želji i probajte da se odvojite od Vašeg IT ljubimca. Ukoliko Vam to ipak ne polazi za rukom, ponesite i svoj omiljeni, neizostavni deo opreme za putovanje – mini računar (laptop, netbook, tablet…). Ako ste korisnik Microsoft softverskih paketa, daćemo Vam par saveta za licenciranje, da se ne opustite previše.

Kako pravilno licencirati operativni sistem Windows?

Pre svega, morate nabaviti punu licencu, što znači da je operativni sistem unapred instaliran na računaru od strane proizvodjača računara ili kompanije koja vam sastavlja računar. Verzije operativnog sistema obuhvaćene ugovorima o količinskom licenciranju služe samo za nadogradnju već stečene odgovarajuće licence.

Najčešći vidovi piraterije odnose se na nepravilno licenciran softver ili korišćenje pogrešne verzije ili izdanja. Za prvi slučaj karakteristično je da se za računare kupljene bez unapred instaliranog operativnog sistema ili sa operativnim sistemom Linux, FreeDOS ili drugim, koristi ugovor za količinsko licenciranje da bi se instalirala puna verzija Windows operativnog sistema, što je suprotno pravilima licenciranja (pomenuto u prvom pasusu).

Načini licenciranja Windowsa 8

Drugi slučaj odnosi se na korišćenje Ugovora o količinskom licenciranju za nadogradnju operativnih sistema Home ili Starter, što takođe ne odgovara pravilima licenciranja, jer je jedina podloga za korišćenje najnovije verzije Windows operativnog sistema  jedna od prethodnih Professional edicija.

Šta je piratski softver?

  • Windows instaliran pomoću ključa za količinsko licenciranje
  • Softver preuzet sa Interneta ili iz nepoznatog ili lažnog izvora
  • Zamena matične ploče bez kupovine nove licence Windows operativnog sistema
  • Računar nabavljen od proizvođača koji je za opremu iskoristio jednu licencu za više računara

Ne zaboravite izvršiti aktivaciju prilikom instalacije Windows-a kroz programe količinskog licenciranja. Još jedna napomena: OEM licenca operativnog sistema je namenjena distribuciji samo uz nove računare i ne može i ne treba da se koristi kao rešenje za legalizaciju.

Leave a Reply