Software

Siemens uvodi elektronsku arhivu u Austrijski državni arhiv

Austrijski državni arhiv će biti opremljen elektronskom arhivom za trajno čuvanjedigitalnih podataka

Kancelarija  saveznog kancelara Austrije, zajedno sa Austrijskim državnim arhivom, dodelio je Siemens IT Solutions and Services (SIS) posao uvođenja elektronske arhive za Republiku Austriju. Uvođenjem elektronskog državnog arhiva je isto tako data i opšta dozvola, koja dozvoljava zemljama, gradovima i opštinama da besplatno koriste Siemensovo rešenje za arhiviranje.

Austrijski državni arhiv je među najvažnijim arhivima u celom svetu te, kao ustanova odgovorna Kancelariji saveznog kancelara, ne predstavlja samo središnji arhiv za ministarstva i vrhovna tela Republike Austrije, već su njegovi istorijski odseci isto tako glavni čuvari arhivske baštine središnje vlasti Habsburškog carstva, vrhovnih tela Svetog rimskog carstva, kao i vlasnici opsežne kolekcije dokumenata i povelja Babenbergovaca i Habsburgovaca, koje sežu unazadčak do 816. godine.

Siemens će održavati elektronski arhiv osam godina, te će osim toga, uspostaviti webshop za državni arhiv. Vrednost ugovora za celi projekt iznosi 4,58 milijuna evra.

Siemensovo rešenje za arhiviranje sprečava gubitak i korumpiranje digitalnih podataka
Zbog uvođenja elektronskih akata savezne vlasti u celoj zemlji 2004. godine, došlo je do potrebe uspostavljanja elektronskog državnog arhiva. Kancelarijski propis izdat u vezi sa tim se pobrinuo za prenos elektronskih datoteka najkasnije 10 godina nakon vremena kada se njima poslednji put rukovalo.

Siemens IT Solutions and Services ima za zadatak da sprečiti bilo kakav gubitak i oštećenje informacija pohranjenih u digitalnom trajnom arhivu primenom tehničkih, infrastrukturnih i organizacijskih mera predostrožnosti. Softver će ponuditi Siemens u saradnji sa engleskim stručnjacima za arhiv iz kompanije Tessella plc. Kako bi se podaci čuvali trajno i bez gubitaka, korišćene su višestruka snimanja, te se podaci čuvaju na dve izdvojene  lokacije, Siemensov data centar u Beču i središnji fallback sistem (Zentrales Ausweichsystem – ZAS) savezne vlasti. ZAS služi za čuvanje podataka visokog nivoa sigurnosti te je smešten u 300 metara dubokom bunkeru u St. Johannu u Pongau. Pod ugovor spada i operativni sistem, uključujući nabavku i nadogradnju hardvera nakon 60 meseci, te isporuka tehničke infrastrukture.

Leave a Reply