Software

Sjajan tržišni start Windows 7 operativnog sistema

I nije neka vest da na tržištu operativnih sistema Windows 7 po prodaji bar za sada vodi ispred svih drugih.

Sa obzirom na novosti koje su timovi iz Microsofta uneli u Windows, dobri rezultati prodaje su bili nekako i očekivani. Ali svako, pa i Microsoft teži boljem. Tako da osim sa drugim proizvođačima Microsoft je na uzbudljivom tržištu operativnih sistema stekao naviku takmičenja  i protiv sebe.

Na početku svake godine analitičari tržišta zbrajaju i oduzimaju kako bi došli do stvarnih rezultata poslovanja u protekloj godini. Sa obzirom na krizu koja je zahvatila sva tržišta, analize  na početku 2010. su veoma važne. Portal Ars tehnica je objavio jednu takvu, u kojoj autor Emil Protalinski analizira tržište operativnih sistema, sa posebnim osvrtom na decemabr prošle godine što se prodaje tiče.

Prema tim računicama svi operativni sistemi su zabelejžili pad prodaje zbog negativnog delovanja globalne ekonomske krize na tržište, dok je čak i u ovim okolnostima Windows 7  u startu, odnosno u prvih par meseci prodaje, premašio rezultate svoje prethodne inkarnacije, Windows Viste.

Svojim novitetima i mogućnostima Windows 7 je napunio mnoge forume u kojima su se u prvo vreme ređale kritike, kao što je to i uobičajeno kod lansiranja svakog novog Microsoftovog proizvoda. Ali, sa vremenom su pozitivne ocene polako, ali sigurno nadjačale. Zajedno sa jenjavanjem kritika i javljanjem pozitivnih ocena, kao i prikaza novih mogućnosti operativnog sistema koje su razveselile mnoge korisnike, jačala je i brojka na pokazateljima prodaje.

Sada je analiza za proteklu godinu gotova i može se reći da je Windows 7 četvorostruko snažnije zagrabio tržište u prvom mesecu slobodne prodaje od Windows Viste u istom razdoblju. U daljem osvajanju tržišta, kog je svojevremeno Windovs Vista nakon relativno mlakog starta, jako dobro ostvario, Windows 7 je dva puta jači u podeli udela zastupljenosti na tržištu.

Leave a Reply