Software

Slobodno pristupite svom računaru, gde god da se nalazite

RealVNC vam omogućava da upravljate bilo kojom Windows, Linux ili Apple mašinom povezanom sa Internetom.

Recimo da želite da iz daljine pristupite svom kućnom računaru ili računaru na poslu. Ako imate Windows-to-Windows ili Apple-to-Apple konekciju to je dosta jednostavno, uz pomoć određenih platformskih tehnologija kao što su Microsoft Windows ili Apple Remote Desktop, a Microsoft vam čak nudi i Apple-to-Windows daljinsku desktop klijent aplikaciju.

Ali, šta ako vam je potrebno rešenje za različite platforme, kao što su Windows i Linux ili Windows i Apple? To i nije baš tako jednostavno, naročito ako želite da malo i uštedite. Srećom, tu je jedan proizvod otvorenog koda, VNC (Virtual Network Computing), pritom još i besplatan. Razvila ga je kompanije AT&T, a dostupan je od 1998. godine. Neki smatraju da je u upotrebi na više miliona računara.

VNC omogućava daljinski pristup grafičkom desktopu putem TCP/IP-a, standardnog Internet protokola. Unesite VNC u Google i dobićete desetine varijanti, ali kompanija pod nazivom RealVNC (www.realvnc.com) nastala je od originalnog tima koji je u AT&T kompaniji razvio VNC i nudi zvaničnu verziju ovog alata. RealVNC nudi tri verzije ovog proizvoda: besplatno, personalno i poslovno (Enterprise) izdanje.

Personalno i poslovno izdanje sadrže i neke dodatne karakteristike, kao što su zaštita i skaliranje. Mi ćemo se ovde fokusirati na besplatno izdanje, koje pruža osnovni daljinski desktop pristup i osnovnu autentifikaciju, a može se dalje zaštititi uz pomoć besplatnih alata, što ćemo dalje i objasniti.

VNC se sastoji od dve komponente: servera i pregledača. Server se instalira na računar kojem želite da daljinski pristupite, a pregledač na računar koji će to pristupanje izvršiti. RealVNC nudi servere za Windows i Unix, dok su serveri za druge platforme (kao što je MacOS) dostupni od treće strane.

Meni je bilo potrebno da pristupim Mac OS desktopu na PowerBooku sa svog Windows računara, pa sam nabavio i postavio VNC server za Mac OS X i klijent za svoj Windows računar. Prvo sam preuzeo OSXvnc sa sourceforge.net/projects/osxvnc stranice. Konfigurisao sam ga tako da radi sa standardnim 5900 portom (192.168.15.102), sa osnovnom lozinkom.

Zatim sam sa RealVNC stranice preuzeo besplatno izdanje VNC Viewera za Windows, pokrenuo ga na Windows XP računaru i povezao sa OSXvnc serverom koji je radio na mom Macu. Tako sam dobio kompletan pristup Mac desktopu – sasvim cool! Koristio sam standardne opcije koliko god sam mogao, jer sam želeo da što pre počnem sa radom. Ja sam upotrebio standardni 5900 port, ali vi se možete odlučiti za koji god želite, bez obzira na platforme VNC klijenta i servera, dokle god se brojevi porta na klijentskoj i serverskoj strani slažu.

Iako besplatni VNC softver nudi osnovnu autentifikaciju, komunikacija između klijenta i servera je šifrovana. Međutim, tu komunikaciju možete šifrovati i uz pomoć programa kao što je SSH, koji praktično preusmerava interakciju između klijenta i servera. Umesto da se direktno obraća VNC serveru, VNC pregledač razgovara sa lokalnim SSH klijentom, koji opet komunicira sa udaljenim SSH serverom, a on prosleđuje komunikaciju do VNC servera.

One thought on “Slobodno pristupite svom računaru, gde god da se nalazite

  1. Draza

    Bilo bi dobro objasniti, komunikaciju izmedju dva racunara putem VNC-a koji nisu na statickim IP adresama vec se kriju iza rutera i nose adrese 192.168.*.*

Leave a Reply