Software

Smanjenje softverske piraterije za 10% povećalo bi prihod Srbije za 29 miliona dolara

Smanjenjem softverske piraterije za 10 odsto, povećao bi se prihod budžeta Srbije za 29 miliona dolara godišnje i otvorilo od 10.000 do 15.000 radnih mesta, izjavio je u sredu generalni direktor Majkrosofta u Srbiji Jugoslav Pirić.

Pirić je na konferenciji Američke privredne komore o zaštiti prava intelektualne svojine u Kovilovu rekao da je prema ranijim podacima stopa te piraterije u Srbiji 74 odsto, ali da očekuje da ovogodišnji podaci pokažu nužu stopu.

Pirić je kazao da je godišnja vrednost softverskog tržišta u Srbiji 93 miliona dolara, a da je na piratskom tržištu još 96 miliona dolara.

Kako je naveo, ukupna godišnja vrednost softverskog tržišta u svetu je 59 milijardi dolara, a prema procenama OEBS-a zbog nelegalnog korišćenja softvera godišnje se izgubi od 450 do 650 miljardi dolara i 2,5 miliona radnih mesta.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Dejan Vidojević rekao je da je u prvih devet meseci ove godine kontrolisana legalnost softvera 11 javnih preduzeća u Srbiji od kojih je sedam, koristilo nelegalan softver.

Leave a Reply