Software

Softver koji fabriku smešta u vaš PC

Koristeći softver razvijen u Siemensu, kompanije sada mogu čitav proces razvoja i testiranja svojih proizvoda i celih proizvodnih procesa da obave u virtuelnom okruženju. Ovi programi proizvođačima omogućavaju da eliminišu moguće fukncionalne ili greške u procesu proizvodnje, pre nego što zaista naprave proizvod ili postrojenje. Rezultat toga su velike uštede, niže cene proizvoda i bolji kvalitet.

Siemens trenutno povezuje ovaj sistem sa svojim programima za automatizaciju proizvodnje. Nove programe razvila je softverska kompanija UGS koju je Siemens pripojio prošle godine, čime je postao jedna od vodećih svetskih kompanija u ovoj oblasti. Uz pomoć nove tehnologije, korisnici mogu da dizajniraju i simuliraju svoje proizvode, njihove funkcije i proizvodne procese, u 3D okruženju i realnom vremenu, sa bilo kojeg računara na planeti.

Kao primer upotrebe ovog programa navodi se američka kompanija za proizvodnju vazduhoplova Eclipse Aviation, koja je predstavila potpuno novu klasu aviona, upola jeftinijih od konkurencije. Američka kompanija koristila je ovaj softver za dizajn svih detalja aviona sa šest sedišta koji spada u klasu lakih mlaznjaka. Avion je razvijen uz pomoć kontrolnog softvera Teamcenter, a rešenje nazvano Technomatix korišćeno je za gradnju fabrike aviona u kojoj je proces proizvodnje unapređen.

Kako delovi za avion dolaze od različitih proizvođača, Eclipse je program upotrebio za stvaranje 3D simulacija, da bi bila proverena kompatibilnost svih delova i bilo osigurano da će avion biti kvalitetan ali i efikasan. Istovremeno, Eclipse je koristio sisteme kompanije Siemens za analize kapaciteta mehaničkog opterećenja, oscilacija, temperature i dinamike protoka.

Rad u virtuelnom okruženju učinio je mogućim smanjenje cene razvoja lakog aviona, ali i smanjenje njegove tržišne cene na optimalni nivo. Rezultat toga je više od 2600 poručenih ovakvih aviona, iako se smatra uspelim avion koji godišnje bude naručen u samo 100 primeraka.

Leave a Reply