Software

Softverska piraterija u 2007. godini smanjena za 2%

Zakoni o zaštiti intelektualne svojine su “šuplji” i lako mogu biti zloupotrebljeni, rekla je danas predstavnica Sekretarijata za saobraćaj Beograda Dubravka Komanović.

“Država mora definisati propise koji imaju funkciju a stare bi trebalo ukinuti ili menjati”, naglasila je Komanovićeva u razgovoru o zaštiti intelektualne svojine softverskih proizvoda, održanom u Privrednoj komori Srbije.

Menadžer za zaštitu intelektualne svojine iz kompanije Majkrosoft (Microsoft) Vladan Đurić istakao je da je stopa softverske piraterije u 2007. godini smanjena za dva odsto “ali to ne znači da je i ukupna piraterija smanjena”. On je kazao da podaci za 2008. godinu još nisu objavljeni.

“Softverska piraterija ima negativan uticaj na dobit proizvođača ali i na korisnike takvih programa jer ne dobijaju ogovarajući kvalitet”, kazao je Đurić. On je dodao da mnogi korisnici piratskog softvera misle da legalno posluju a “nisu svesni da su prevareni prilikom kupovine sistema”.

Predsedavajući Odbora za zaštitu intelektualne svojine Milomir Ognjanović rekao je da bi intelektualnu svojinu trebalo bolje zaštititi a ulice “očistiti” i uvesti red u privredu. Ako do toga ne dođe, dodao je Ognjanović, strane kompanije neće želeti da ulažu na tržište Srbije, a talentovani ljudi će odlaziti u zemlje koje imaju bolje sisteme zaštite intelektualne svojine.

Direktor Milenijum filma Zoran Savić rekao je da je internet piraterija opasnija od drugih vidova piraterije jer nudi veliki broj sajtova sa kojih se mogu besplatno preuzimati sadržaji.

One thought on “Softverska piraterija u 2007. godini smanjena za 2%

Leave a Reply