Software

Softverska piraterija zastupljena na oko 10 odsto prodatih računara

Softverska piraterija je tokom leta ove godine bila zastupljena u Srbiji na samo oko 10 odsto prodatih računara i pretežno je bila orijentisana ka fizičkim licima i kućnim korisnicima, pokazali su rezultati akcije kontrole legalnosti softvera “Tajni kupac” .

Imajući u vidu da je u 2007. godini nivo piraterije u istoj oblasti bio veći od 40 odsto, radi se o velikom napretku na domaćem tržištu računara. Akcija “Tajni kupac” je pokazala i da skoro trećina prodavaca računara pravnim licima prodaje isključivo računare s originalnim softverom, kaže se u saopštenju beogradskog predstavništva BSA (Busineš Software Alliance), međunarodne organizacije za promovisanje bezbednog i legalnog digitalnog sveta koja je sprovela akciju “Tajni kupac”.

Informacije prikupljene tokom akcije, takođe, ukazuju i na postojanje dela ponude računara bez operativnog sistema i preinstaliranog softvera, što otvara prostor za instaliranje piratskog softvera i kršenje prava intelektualne svojine.

3 thoughts on “Softverska piraterija zastupljena na oko 10 odsto prodatih računara

 1. tomaja

  Mislim da je ovaj završni komentar veoma loš, jer sugeriše da oni koji kupuju računare bez preinstaliranog softvera verovatno krše prava intelektualne svojine što je naravno glupost, a još je gore i to jer ukazuje da kupci trebaju i moraju da kupuju preinstaliran komercijalni softver uz računar (hardver) koji se, naravno, dodatno naplaćuje. Kupac, fizičko ili pravno lice, može na taj isti računar instalirati recimo slobodan – besplatan softver, koji uključuje i kompletan operativni sistem (recimo Linux, FeeeBSD i sl.) pa mu svakako nije potreban preinstalirani softver koji pri tome mora još i da plati.
  Takođe, već preistalirani komercijalni iliti “vlasnički” softver nije sam po sebi garant da na istom tom računaru pre ili kasnije neće biti instalirano nešto od nelegalnog, “piratskog” softvera koji može da košta višestruko više od samog računara.

 2. Sioux

  Tako je tomaja, ali ne samo to na zapadu su obavezni da vam uklone preinstalirani software ako ga ne želite na nekom modelu a on dolazi samo tako upakovan.Naravno cena se umanjuje za odgovarajući iznos.

 3. dukenukem7

  Mislim da bezbednost (krajnjih korisnika) i legalnost sistema
  nemaju smisla u istom kontekstu u gornjem tekstu

  Ovde na ,po bezbednosnim aršinima, svetski prihvaćenom forumu
  za borbu protiv malware-a ima milion problema u vezi malware-a
  (čak i sa legalnim software-om)
  http://www.mycity.co.yu/Ambulanta/

  U suštini ovakvi tekstovi/dezinformacije najviše odgovaraju malicioznim
  osobama koje i prave malware

Leave a Reply