Software

Softverske licence “Majkrosofta” za naučnu zajednicu Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i potpredsednik korporacije “Majkrosoft” Alen Krozijer potpisali su danas ugovor o saradnji u oblasti nauke i tehnologije i nabavci softverskih licenci za naučnu zajednicu Srbije. Đelić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon potpisivanja ugovora, istakao da će svi naučnici koji učestvuju u programima koje finansira Republika Srbija u naredne četiri godine raditi na legalnom softveru.

Postigli smo odličan sporazum sa “Majkrosoftom”, naveo je on i dodao da je naša zemlja dobila veliki popust za kupovinu legalnog softvera te kompanije u vrednosti od 755.000 dolara.

Prema njegovim rečima, istovremeno “Majkosoft” će biti siguran da će svih naših 11.000 naučnika raditi na legalnom softveru ove velike tehnološke kompanije.

Potpredsednik Vlade je preneo i da je izražena namera da se na temelju obostrane saradnje ide i korak dalje i najavio mogućnost da se na jesen u Sijetlu potpiše sporazum o otvaranju inovacionog centra “Majkrosofta” u Srbiji, u kojem bi se demonstrirali i pripremali neki od najnaprednijih proizvoda te kompanije.

On je najavio da će Srbija u narednim godinama uložiti značajna sredstva u razvoj informacionih tehnologija, ali i poručio da će biti učinjen i napredak u zaštiti intelektualne svojine.

Đelić je saopštio da je deo softvera koji se upotrebljava u Srbiji nelegalan, a to je kriminalno delo, pri čemu je napomenuo da će se i dalje raditi na suzbijanju nelegalne upotrebe tuđeg znanja, vrednosti i svojine.

Krozije je istakao da su veoma važne inovacije i zaštita intelektualne svojine i dodao će ovaj ugovor omogućiti naučnicima da iskoriste prave moći softvera, a suština rada “Majkrosofta” je upravo to da se ljudi koriste inovacijama.

3 thoughts on “Softverske licence “Majkrosofta” za naučnu zajednicu Srbije

 1. Nikola Radovanovic

  Popust 755.000 dolara!? Kolika li onda cena? :)

  Samo mi nije jasno, sta ce naucnicima Windows?
  Windows je notepad, wordpad, calculator, par igrica i explorer.
  Sta ce to naucnicima?

 2. nemanja

  Tacno tako Windows je samo osnova – Linux je mnogo bolji i otvoreniji sa hiljadama besplatnih programa. Opublikujte ugovor da vidimo obaveze iz ugovora. Zar nebi bilo pametnije zaposliti programere i naucnike za tih 750000$ da razvijaju naucna resenja uz pomoc Linuxa koja nebi nakraju zavrsila kao patent Microsofta? Nezaboravite da sledece god. kupite upgrade na te licence oko 500000$ opet iz budzeta (citaj placenog poreza nasih para kojima raspolaze vlada)

Leave a Reply