kaspersky
Software

Softverske ranjivosti ostaju mesecima na računarima i predstavljaju pretnju za bezbednost kompanija

Kompanija Kaspersky Lab objavila je izveštaj „Procenjivanje stepena pretnje softverskih ranjivosti”, nakon detaljne analize rasprostranjenosti bezbednosnih mana, koje su pronađene kod nekoliko programa tokom 2012. Koristeći podatke iz cloud-a bezbednosne mreže Kaspersky security network, stručnjaci kompanije Kaspersky Lab otrkili su 132 miliona ranjivosti na više od 11 miliona kompjutera. Ovaj broj sastavljen je od, u proseku, 12 ranjivosti po korisniku. Osim toga, više od 800 jedinstvenih ranjivosti pojavilo se samo tokom 2012. godine.

Međutim, samo osam ranjivosti pronađeno je u velikom broju iskorišćenih paketa koje su koristili sajber kriminalci: pet u Oracle Java, dve u Adobe Flash Player i jedan u programu. Adobe Reader Ipak, ovo je hakerima i više nego dovoljna „alatka za krađu” kako bi ukrali podatke iz kompjutera, sprovodili sajber-špijunažu kompanija i sabotirali osnovne industrijske sisteme ili vladine agencije.

Osim što ističe najopasnije ranjivosti, istraživanje kompanije Kaspersky Lab takođe procenjuje koliko entuzijastično korisnici unapređuju softver do novih verzija, od onog trenutka od kad je nova verzija dostupna. Baš ova analiza otrkila je uznemiravajuću činjenicu, da neke stare – čak i neke zastarele – verzije popularnih programa opstaju na velikom broju računara mesecima, čak i godinama, izlažući lične podatke korisnika i infrastrukture kompanija velikom riziku.

kaspersky

Posebno istraživanje o spremnosti korisnika da se prebace na nove, bezbednije verzije softevera, pokazalo je da je šest nedelja nakon pojave poslednje verzije programa Java (septembar-oktobar 2012), samo 28.2 odsto korisnika uspelo da se prebaci na bezbedniju verziju, a više od 70 odsto ostavilo je svoj sistem sigurnosnim propustima programa Java. Zastarela verzija programa Adobe Flash Player iz 2010. godine, koja može lako biti eksplotisana, pronađena je na 10.2 odsto kompjutera, bez skoro ikakvih zabeleženih promena tokom 2012. godine. Ranjivot otkrivena u verziji programa Adobe Reader u decembru 2011. godine pronađena je na 13.5 odsto kompjutera, ponovo, bez ikakvih znakova promena.

 

Sofverske ranjivosti predstavljaju jasnu i očiglednu pretnju kako za korisnike, tako i za kompanije. Postoje načini da se ublaže takvi rizici: korišćenje antivirusnih rešenja i najnaprednijih  tehnologija zaštite, kao na primer tehnologije Kaspersky Systems Management koja ima integrisanu tehnologiju procene ranjivosti.

 

Tehnologija Kaspersky Systems management skenira ranjivosti radnih stanica u operativnom sistemu i drugim softverskim aplikacijama, i koristi rezultate za dopunske analize iz baza podataka o ranjivostima kompanije Kasperky Lab, i Microsoft Windows Udate. Podaci o detektovanju bilo koje ranjivosti potom bivaju slati sistemskim administratorima, koji mogu daljinski da pokrenu instalaciju neophodne nove verzije ugroženih sistema.

 

„Ono što ovi rezultati istraživanja otkrivaju jeste da, pronalaženje rešenja za bezbednosni propust ubrzo nakon otkrića, nije dovoljno da bi obezbedilo korisnike i kompanije. Nedovoljno mehanizama za unapređivanje izlažu riziku milione koriniska programa Java, Adobe Flash Player i Adobe Reader.  Ovo, zajedno sa čitavim serijama kritičnih ranjivosti pronađenih u programu Java tokom 2012. i početkom 2013., ističe potrebu za najnovijim metodama zaštite. Kompanije bi trebalo ozbiljno da razmotre ovaj problem, jer su bezbednosne mane u popularnim softverima postale osnovni izlaz za uspešan napad mete”, rekao je Vyacheslav Zakorzhevsky, stručnjak za istraživanje ranjivosti u kompaniji Kaspersky Lab.

Leave a Reply