Software

Softverski sektor beleži stopu rasta broja zaposlenih od 22,8 odsto godišnje

Programerski sektor beleži stopu rasta broja zaposlenih od 22,8 odsto godišnje, rečeno je na okruglom stolu održanom u PKS na temu „Kako podsticati proizvodnju i izvoz softvera i informatičkih usluga“

Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Srbije i Društvo za Informatiku Srbije organizovali su okrugli sto „Kako podsticati proizvodnju i izvoz softvera i informatičkih usluga“ jer je godišnji izvoz softvera i softverskih usluga iz Srbije 24 miliona evra, rekao je sekretar Udruženja Miloš Kosanić. Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije, rekao je da učesnici okruglog stola nastoje da formulišu šta to treba uraditi da bi se stvorio povoljniji ambijent za razvoj ovog sektora i time poveća izvoz iz Srbije.

Jasna Matić, specijalna savetnica u Ministarstvu finansija i privrede, podsetila je da su u prethodnuih nekoliko meseci usvojene promene zakona, kojima se podstiču inovacije, informatičke tehnologije, i u krajnjem ishodu, ekonomija znanja. Za razliku od većine analitičara koji smatraju da Srbija treba da se orijentiše na poljoprivredu, Jasna Matić smatra da je razvoj novih tehnologija prosperitetniji za Srbiju, izmedju ostalog i zato što je u toj oblasti na svetskom tržištu potražnja veća od ponude, te da su firme iz te oblasti u Srbiji iskazivale profit i povećavale broj zaposenih uprkos krizi. Treba da podržavamo ono što ima budućnost, da firmama iz ovog sektora pomognemo da porastu i da nastupaju na globalnom tržištu, zaključila je Jasna Matić, dodajući da država treba da poveća upisne kvote na fakultetima koji školuju inženjere informatičke orijentacije.

Milovan Matijević iz firme Mineko kompjuters izneo je stanje u programerskom sektoru u Srbiji, gde je prošle godine radilo 554 privredna društva sa oko 6000 zaposlenih i ostvrilo oko 200 miliona evra prihoda, od čega je 164 miliona evra dodata vrednost, što znači da je za godinu dna ostvrena prosečna dodata vrednost od 28 000 evra po zaposlenom. Medjutim, ovi rezultati su nastali spontano, a poruka državi je: samo nemojte da odmažete, pomoć nije potrebna. Matijević je izneo i podtke koji ukazuju da 10 vodećih programerskih firmi, što čini dva odsto ukupnog broja, zapošljava 20 odsto radne snage i 30 odsto prihoda, što dokazuje da je produktivnost firmi sa većim brojem zaposlenih veća. Koliko je ovaj sektor dinamičan govore i podaci Narodne banke Srbije, po kojima je izvoz računarskih i informatičkih usluga iz Srbije 2007. godine iznosio 62 miliona evra, 2011. čak 166 miliona, a ove godine projekcija je da će biti 185 miliona evra. Ceo programerski sektor beleži stalni rast i stopu rasta broja zaposlenih od 22,8 odsto godišnje. Malim firmama, kojih ima 294 sa nešto više od 1200 zaposlenih i ostvaruju oko 35 odsto prihoda, treba da se pomogne jer tu može da se ostvari najveći rast, zaključio je Milivojević.

Vladan Atanasijević predstavio je razvojni put kompanije Aseko, koju je pokrenuo u Kragujevcu pre 11 godina, kao malu autsorsing firmu sa troje zaposlenih. Autsorsing poslovi u informatičkoj delatnosti rade se na sličan način na koji se rade lon poslovi u tekstilnoj industriji, bez kontakta sa krajnjim korisnikom i sa profitom zasnovanim na kvlitetnoj a jeftinoj radnoj snazi. Posle nekoliko godina Aseko je imao 70 zaposlenih i izvozio u nemačku, Ameriku, Irsku. Od 2009. godine Aseko je kompanija koja je kotirana na Varšavskoj berzi, a Evropska banka za obnovu i razvoj je jedan od akcionara. Deo kompanije, Aseko za Jugoistočnu Evropu ostvaruje 112 miliona evra prihoda, ima 1300 zaposlenih, a u razvojnom sektoru radi 450 zaposlenih. Aseko Jugoistočna Evropa proizvodi pretežno softver za banakski sektor i finansisjke institucije, a planira da u narednih pet godina ostvari 30 miliona evra izvoza. Da bi kompanija prešla sa autsorsing poslova na proizvode više dodate vrednosti, moralo je da se radi na certifikaciji za globalne kanale prodaje. Stepen prerade se povećao, imamo kontakt sa krajnjim kupcem i ponosan sam jer pravimo krajnji proizvod, zaključio je Atanasijević.

Firma IIB, koja radi više od dve decenije, bavi se ERP oblašću, što je po rečima vlasnika Miloša Bošnjaka, nešto kao teška industrija u informatičkoj oblasti, a tu se najjače osećaju sve tendencije u privredi.Bošnjak je ukazao na pojavu da propisi ne važe podjednako za sve i na povlašćen položaj stranih firmi na srpskom tržištu. I u oblasti informatičkih tehnologija možemo da smanjimo uvoz, a do sada smo često bespotrebno uvozili, rekao je Bošnjak.

Milan Šolaja, predstvnik Vojvodjanskiog ICT klastera, istakao je važnost države u vezi sa obrazovanjem odgovarajućih kadrova, ali je naglasio da je klaster sam pokrenuo potrebne edukativne programe. Gordana Daniklović Grković iz Poslovno-tehničkog inkubatora Beograd, rekla je da je taj inkubator osnovan pre pet godina na Tehničkom fakultetu u Beogradu sa ciljem da se pomogne mladima da započnu biznis. Do sada je pomogao 33 kompanije, a u njemu trenutno posluje 11 kompanija. Zanimljivo je da u ovom klasteru ima 15 povrtnika iz inostranstva, a povratničke firme su izvozno orijentisane, izvoze 70 odsto proizvoda, rekla je Gordana Danilović Grković. Ona je naglasila važnost inkubatora koji u prve tri godine poslovanja pomažu osnivanje i razvoj kompanija, što je naročito potrebno inovacionim firmama, kod kojih je rizik najveći. Mnoge inkubatore koji već postoje u Srbiji treba preusmeriti na IT tehnologije, rekla jeDanilović Grković.

Mišljenja i predlozi sa ovog okruglog stola biće prosledjeni nadležnima, rekao je Miloš Kosanić, sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije.

One thought on “Softverski sektor beleži stopu rasta broja zaposlenih od 22,8 odsto godišnje

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  “Jasna Matić, specijalna savetnica u Ministarstvu finansija i privrede, podsetila je da su u prethodnuih nekoliko meseci usvojene promene zakona, kojima se podstiču inovacije, informatičke tehnologije, i u krajnjem ishodu, ekonomija znanja. Za razliku od većine analitičara koji smatraju da Srbija treba da se orijentiše na poljoprivredu, Jasna Matić smatra da je razvoj novih tehnologija prosperitetniji za Srbiju, izmedju ostalog i zato što je u toj oblasti na svetskom tržištu potražnja veća od ponude, te da su firme iz te oblasti u Srbiji iskazivale profit i povećavale broj zaposenih uprkos krizi. Treba da podržavamo ono što ima budućnost, da firmama iz ovog sektora pomognemo da porastu i da nastupaju na globalnom tržištu, zaključila je Jasna Matić, dodajući da država treba da poveća upisne kvote na fakultetima koji školuju inženjere informatičke orijentacije”, – glasi drugi pasus ovog teksta.

  Koje su to promene zakona usvojene u prethodnuih nekoliko meseci, kojima se podstiču inovacije, informacione (a ne informaticke) tehnologije, i u krajnjem ishodu, ekonomija znanja? Neverovatno: “Jasna Matić smatra da je razvoj novih tehnologija prosperitetniji za Srbiju, izmedju ostalog i zato što je u toj oblasti na svetskom tržištu potražnja veća od ponude”, tvrdi ona bez ikakvog konretnog (“opipljivog”) dokaza i podatka.

  Ova zena, Jasna Matic, bivsa ministarka i drzavna sekretarka, a sada specijalna savetnica, bas je neunistiva, i pored (mnogo)brojnih neuspeha u radu.

  Prosle godine, napisao sam na temu “Bezobrazluk” sledece: “Umesto da na danasnji dan (4.4.2012) svecano pusti u rad digitalnu TV mrezu Srbije, ili da javnosti objasni zasto do danasnjeg dana nije ostvaren planirani prelaz na digitalnu TV, ili da bar RTV pretplatnike informise o inicijalnim rezultatima testiranja emitovanja digitalnog TV signala u Inicijalnoj mrezi, – drzavna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić predsedava osnivačkom sastanku Nacionalne Brodbend komisije (http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=170087).”

  A pre skoro dve godine obezbedila je i omogucila nestrucno pripremanje i brzo(pleto) donosenje Zakona o elektronskim komunikacijama, umesto popravke Zakona o telekomunikacijama.

  Itd. i tsl. “uspesi” ove nesalomive zene mogu se pripisati njenom liku i delu. Uveen sam da je u sledecem “krugu” ocekuje svetla buducnost i nove pobede.

Leave a Reply