sophos
Software

Sophos spašava Apple Mac korisnike

Nakon šestonedeljne izloženosti Mac korisnika najnovijem malveru, Apple je konačnoobjavio novu Java verziju za OS X 10.6 (Snow Leopard) i 10.7 (Lion). Nova verzija će zaštititi korisnike od Java propusta (poznatog kao CVE-2012-0507). Sophos-ovi proizvodi za zaštitu identifikovali su ove malverske napade na Mac kao Exp/20120507-A, Troj/JavaDl-JI, OSX/Dloadr-DMU i OSX/Flshplyr-B . Svi Mac korisnici koji imaju instaliranu Sophos zaštitu bili su zaštićeni u ovom periodu jer su efikasna Sophos rešenja presrela sve malvere koji su koristili ovaj Java propust.

Današnja objava update-uje Java na verziju 6, dok je update 31 Oracle objavio za Windows, Linux i Unix još u februaru.

Najnovija verzija Mac OS X (poznatija kao Lion), za razliku od ranijih edicija, ne podrazumeva Java instalaciju pri kupovini. Java je mogla biti instalirana samo na zahtev korisnika. U slučaju da ste Snow Leopard korisnik ili Lion korisnik sa Java instalacijom, obavezno kliknite na Apple ikonu u gornjem levom uglu i izaberite Software Update. Lion korisnici će videti “Java for OS X 2012-001” a Snow Leopard “Java for Mac OS X 10.6 Update 7” u svom software updater-u.

Da bi proverili koju Java verziju imate instaliranu, otvorite Terminal i ukucajte “java -version”. Tada bi trebalo da vidite “java version 1.6.0_31” ako je nadogradnja bila uspešna.

Druga opcija je da uklonite Java instalaciju u potpunosti ili bar da je onemogućite. Većini Mac korisnika Java i ne treba za rad i surfovanje. Možete i pogledati kratak film koji su objavili momci iz Rapid 7 na svom blogu – short video .

Korisnici starijih verzija OS X (10.5 i starijih) bi trebali odmah da onemoguće/uklone Java plugin pošto Apple više ne isporučuje Java nadogradnje na ovim platformama.

Takođe preporučujemo besplatnu instalaciju antivirusa za Mac (za nekomercijalnu upotrebu) – Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition .

One thought on “Sophos spašava Apple Mac korisnike

Leave a Reply