Software

ŠPICA i METRA – zajednička rešenja za kontrolu pristupa za sportske objekte

ŠPICA Centar je postao partner i distributer renomirane slovenačke kompanije METRA koja je poznata po proizvodnji savremenih i kvalitetnih elektronskih sistema za kontrolu pristupa gostiju koji koriste usluge sportskih, wellness  i  fitnes centara i bazena.

Metalni ormarići sa elektronskim bravama imaju primenu i u studentskim domovima, obrazovnim ustanovama, sportskim klubovima, jednako kao i u radnim i proizvodnim okruženjima, odnosno svuda gde postoji potreba za bezbednim odlaganjem privatnih stvari.  Ovim proizvodnim programom, uz VingCard Elsafe rešenja i  integraciju Špicinog softverskog rešenja za kontrolu pristupa i evidenciju prisustva  – Time&Space,  kompletno su pokrivene sve potrebe  koje nameću savremeni standardi u hotelijerstvu.

Za programiranje ulaznica na narukvice ili ostale medije postavljaju se dva recepcijska mjesta (koder + odgovarajuća programska oprema) i to jedno na ulazu u unutrašnji i drugo na ulazu u spoljašnji bazen. Zaposleni na recepciji programskom opremom odabere odgovarajuću ulaznicu koju sa Metra koderom zapiše na narukvicu i to u boji koja pripada toj ulaznici. Gost ili plaća ulaznicu ili unaprijed ima kupljene elektronske žetone za kupovinu pića, hrane i drugih usluga sa narukvicom. Programska oprema Metra omogućava odabir brojnih vrsta ulaznica, koje se jednostavno mogu menjati na ruci. Sistem podržava i korišćenje grupnih ulaznica gde se izdavanjem jedne narukvice omogućava odabrani broj prolaza kroz tripod i ujedno vrši i zatvaranje više garderobnih ormarića (te su ulaznice namenjene pre svega za grupe, škole i porodice, u kojim slučajevima samo jedna-odgovorna osoba nosi narukvicu).

Sistem deli bazen – kupalište na različite sektore do kojih se pristup kontroliše. Dolaskom u rekreativni deo gost se odlučuje koji će deo kupališta koristiti i s obzirom na to izdaje mu se odgovarajuća ulaznica tj. narukvica. Vrši se programiranje beskontaktne narukvice koju gost zatim koristi za kontrolu pristupa, zatvaranje garderobnih ormarića i bezgotovinsko plaćanje.


Narukvica sa čipom idealno je sredstvo za korišćenje na bazenima i mnogo je primerenija od kartice – kako za nošenje tako i za samu upotrebu. Izbor nudi različite boje (plava, crvena, zelena, žuta), tako da se i vizualno mogu razlikovati različite vrste gostiju (npr. samo spoljašnji bazen – plave, unutrašnji bazen – crvene, sauna – zelene). Oblikovane su tako da je njihova upotreba jednostavna i sigurna. Sigurnost se povećava upotrebom SenTAG narukvica koje omogućavaju detekciju davljenja i pravovremenu reakciju spasioca na bazenima ili kupalištima. Ovim narukvicama Metra odskače od konkurencije i osim pouzdanosti i ekonomičnosti sistema nudi i sigurnost koja je neophodna na bazenskim kompleksima.

Programska oprema Metra koja se koristi za izdavanje narukvica za ulaz u prostore ima ugrađene više podprogramskih sistema koja omogućavaju povezivanje s drugom programskom opremom. Tako je prikupljene podatke programa Metra moguće preneti na drugu programsku opremu preko standardnih Metra LCC programskih modula i time iskoristiti mogućnosti koje takva povezanost nudi. Tu se pre svega radi o mogućnosti povezivanja sa gastro sistemom poput Ordermana koji ima instaliranu mogućnost plaćanja sa narukvicom. Osim gastro sistema moguće je povezivanje i sa recepcijskim sistemom za izdavanje ulaznica za bazenske komplekse ili velike sportske objekte i priredbe.

Leave a Reply