Software

Srbija će se još odlučnije boriti protiv piraterije

Ministar trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije Slobodan Milosavljević prisustvovao je danas u reciklažnom centru “Božić i sinovi” (BiS) početku uništavanja 120.000 piratskih diskova, koje je tržišna inspekcija zaplenila od 2007. do 2009. godine.

Milosavljević je istakao da je zaplena tih nosača slike i zvuka deo standardnih aktivnosti tržišne inspekcije u cilju suzbijanja piraterije, borbe za zaštitu intelektualne svojine i prava, ali i za zdravlje stanovništva jer su svi materijali u zaplenjenoj robi nepoznatog zdravstvenog kvaliteta.

On je naglasio da Srbija u narednom periodu mora upravo u ovim oblastima da postigne veći napredak i to ne samo zbog ispunjavanja evropskih i svetskih standarda već i zbog zaštite domaće kinematografije i muzičke industrije i obezbeđivanja ravnopravne konkurencije.

Ministar je podsetio na to da su, u saradnji sa firmom “Nike”, o njihovom trošku u toku ove godine uništeni falsifikovani proizvodi te firme – 1.704 komada sportske odeće i 4.151 par sportske obuće.

Ministarstvo trgovine i usluga je, kako je dodao, finansiralo uništavanje krivotvorenih proizvoda “Marbo produkta” – 33.477 kesica, odnosno 1.560 kilograma čipsa.

Do novembra ove godine usvojeno je 46 zahteva za zaštitu prava intelektualne svojine i oduzeto je 39.592 piratskih CD-ova pri redovnim kontrolama ulične i nelegalne prodaje, najvećim delom u Beogradu, Novom Sadu i Vranju, rekao je Milosavljević.

Po zahtevu nosioca prava, oduzeto je više od 1.000 komada falsifikovanih igračaka “Gormiti”, više od 2.000 komada pića “Gorki list” i više od 600 pari obuće “Skechers”, naveo je on.

Milosavljević je izrazio zahvalnost prisutnim predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Američke privredne komore i Privredne komore Srbije na pomoći da se sve obavi na najbolji način i najavio još odlučniju borbu protiv ovakve vrste kriminala.

Otpravnik poslova Ambasade SAD u Beogradu Erl Licenberger rekao je da Srbija godišnje gubi 19 miliona dolara zbog piraterije i ukazao na potrebu zajedničke borbe protiv te pojave koja loše utiče na ekonomiju zemlje.

Leave a Reply