Software

Srbija novi predsedavajući Svetske organizacije za intelektualnu svojinu

Ambasador Srbije pri Ujedinjenima nacijama u Ženevi, dr Uglješa Zvekić, aklamacijom je izabran za predsedavajućeg Generalnih skupština Svetske organizacije za intelektualnu svojinu za period od 2011 – 2013. godine. To je prvi put da nakon 30 godina predstavnik jedne zemlje iz istočne i srednje Evrope i baltičkog regiona bude izabran na ovo značajno časničko mesto.

Svetska organizacije za intelektualnu svojinu je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija za unapređenje i zaštitu intelektualne svojine i inovacija. Osnovana je 1967. godine (kao naslednica Međunarodnog biroa osnovanog 1893.) sa sedištem u Ženevi. Ova organizacija, koju čine 184 države-članice, pruža usluge za 24 međunarodna sporazuma iz oblasti intelektualne svojine, dizajna, geografskog porekla, i drugih oblasti , kao i zaštitu od piraterije, krađe inovacija, itd. Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije postoji već više od 90 godina.

Na zasedanju Generalne skupštine Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, koje je danas započeto u Ženevi, Srbiju predstavljaju direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Branka Totić, i pomoćnik direktora, Vladimir Marić. Oni su generalnoj skupštini danas podneli saopštenje o napretku intelektualne svojine u Srbiji u periodu između dva zasedanja generalne skupštine Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

Leave a Reply