Software

Srbija postala članica Evropske patentne organizacije

Ovim povodom, predsednik Evropskog zavoda za patente u poseti Vladi Republike Srbije. Srbija je 38. država članica Evropske patentne organizacije, u svetu najvećeg i najuspešnijeg regionalnog sistema za zaštitu pronalazaka.

Predsednik Evropskog zavoda za patente, Benoa Batisteli, dolazi u sredu, 21. septembra, u prvu zvaničnu, dvodnevnu posetu Vladi Republike Srbije, čime će se ozvaničiti članstvo naše zemlje u najvećoj regionalnoj organizaciji te vrste u svetu.

Tokom prvog dana posete, predviđeno je da se susretne sa potpredsednikom Vlade Republike Srbije za evropske integracije, Božidarom Đelićem i ministrom za prosvetu i nauku, Žarkom Obradovićem, sa kojima će voditi razgovore o ulozi patenata u inovacionom procesu, koristi patenata za privredu, harmonizaciji zakona u domenu intelektualne svojine sa aspekta evropskih integracija i inicijativi Evropske Unije u vezi intelektualne svojine, kao i aktivnostima saradnje sa Srbijom, kao zemljom članicom.

Prilikom svog boravka u Beogradu, Batisteli će posetiti Zavod za intelektualnu svojinu, nakon čega će se obratiti naučnoj i akademskoj zajednici naše zemlje na prigodnom skupu u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.
Podsećanja radi, u toku je realizacija dvogodišnjeg projekta “Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije”, koji finansira Evropska unija, u vrednosti od 2.2 miliona evra, a koji sprovodi Evropski zavod za patente.

Leave a Reply