Software

Srbija vodeća u pirateriji softvera

Srbija je i dalje jedan od lidera u pirateriji. Ove godine je nelegalno skinuto sa interneta 20 odsto više video igara nego prošle godine.

Problemi s piraterijom su izraženiji kada je u pitanju muzička i filmska industrija, tako da su muzički i filmski stvaraoci najviše pogođeni.

Srbija je lider u pirateriji sa stopom od 74%. Na udaru su svi, prodavci softvera, igrica, a podatak da je 2001. bilo 250, a danas tek 70 bisokopa u celoj zemlji najbolje pokazuje kako to utiče na domaći film.

“Srbija nema komercijalnu kinematografiju, imamo subvencionisanu kinematografiju gde država daje novac za filmove i onda većina producenata ne može i ovako i onako da vrati pare od bioskopske distribucije ili televizijske distribucije tako d aje svaka dodatna šteta koja se napravi piraterijom baš poprilično velika šteta za to nešto malo novca što se zaradi na taj način”, kaže filmski reditelj Stevan Filipović.

Situacija nije ništa bolja ni u muzičkoj industriji. Izdavači su se okrenuli stranim izdanjima, domaći muzičari tek ponekad dobiju priliku.

“Postavili smo takvu strategiju da mi već godinama poslednjih deset godina uvozimo stranu muziku, da od te strane muzike živimo, a da biramo određena izdanja koja su isplativa, koja će eventulano biti deo našeg marketinga ili imidža, ali ne nešto što je bitno kao izdanje”, kaže Rodoljub Stojanović iz Multimedija mjuzik.

Posledice su nesagledive. Poslednjih godinu dana 50% ljudi u filmskoj i muzičkoj industriji ostalo je bez posla, a procenjuje se da bi smanjivanje stope piraterije softvera za samo 10 % donelo 29 miliona dolara dodatnih prihoda i otvorilo oko 10.000 novih radnih mesta. (SEEbiz / B92)

One thought on “Srbija vodeća u pirateriji softvera

  1. Miki

    I bice piraterije sve dok ova država ne pokaže da je država. Zapravo da li ste videli u nekoj pravoj državi recimo kao što je Namačka da se proizvodjac softvera uopšte usudjuje da ponudi nešto što nije na nemačkom jeziku. Što pre shvati vlast šta treba da se uradi to prre će se doći do para. Zašto bi ja kupovao na primer igricu na engleskom jeziku u Srbiji jer takva igrica u Nemačkoj ima izdanje na nemačkom jeziku. Zašto bi ja kupovao operativni sistem kome je Help na engleskom jeziku i onda nekim nadri stručnjacima plaćao po 200 evra za obučavanje u radu sa takvim operativnim sistemom. Prodane duše na sve strane, pa i piraterije do guše.

Leave a Reply