Software

Srpski bankarski softver predstavljen na prestižnom ICT sajmu u Dubaiju

IT kompanija Aseko SEE (Asseco SEE) i Xerox, globalni lider u oblasti poslovnih procesa i upravljanja dokumentima, potpisali su ugovor o saradnji i zajedničkom nastupu na tržištima Bliskog istoka i severne Afrike poslednjeg dana GITEX-a, sajma informaciono-komunikacionih tehnologija, koji se danas završava u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ugovor su potpisali Vladan Atanasijević, član UO Asseco SEE i Endru Horn (Andrew Horne), generalni menažer kompanije Kseroks (Xerox) u Emiratima. Pored potpisivanja ugovora, Aseko SEE održao je obuku prodavcima Kseroksa koji će ubuduće plasirati Asekovo rešenje za optimizaciju bankarskih procesa ASEBA BPS, softver razvijen u Srbiji.

aseko kseroks

„Aseko je u Dubaiju predstavio svoj najaktuelniji proizvod – višestruko nagrađeno rešenje ASEBA BPS, a cilj nam je da, u saradnji sa našim globalnim partnerom EMC korporacijom, izvezemo ovo rešenje na tržišta Bliskog istoka i Afrike. Smatramo da na tim tržištima postoji značajan prostor za izvoz proizvoda i usluga srpskih ICT kompanija“, izjavio je Vladan Atanasijević, član UO Asseco SEE i dodao da „IT industrija i izvoz softvera mogu da postanu jedno od glavnih uporišta srpske ekonomije, ukoliko se ovoj oblasti pristupi planski i organizovano, uvedu se pravila kakva važe u razvijenim zemljama i opredele strateški pravci razvoja, a država pruži svoju pomoć i podršku“.

 

Rešenje uz čiju pomoć  se obradi dvostruko više dokumenata za isto vreme je implementirano u nekoliko banaka jugoistočne Evrope, među kojima treba izdvojiti: Komercijalnu banku a.d. Beograd, Banku Poštanska štedionica a.d. Beograd (koja obrađuje 68 miliona dokumenata godišnje), Societe Generale banku u Srbiji i Albaniji, Eurobank a.d. Beograd. Projekti implementacije i održavanja softvera ASEBA BPS kreću se od nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona evra, u zavisnosti od veličine i segmenta poslovanja koji su obuhvaćeni sistemom. Softver je krajem prošle godine na prestižnoj svetskoj konferenciji IT tehnologije u Beču Momentum Vienna 12, dobio sertifikat svetskog IT lidera, kompanije EMC kao jedno od prvih i najsveobuhvatnijih rešenja ovog tipa za bankarski sektor.

 

Aseko SEE, regionalni IT lider, učestvovao je na ovogodišnjem GITEX-u, u organizaciji Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) zajedno sa još nekoliko odabranih srpskih IT kompanija. Na sajmu, koji se održava već više od tri decenije po prvi put je Srbija bila zemlja-partner.

Leave a Reply