Razvoj aplikacija · Software

Srpski timovi osvojili prva tri mesta na Microsoft takmičenju

– Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u vladi Srbije, Snežana Marković, otvorila je proteklog vikenda od 5. do 7. septembra sedmo po redu takmičenje Babl kap (Bubble Cup) koje organizuje Microsoft Development Center Serbia.

Ovo je jedno od najprestižnijih takmičenja među IT stručnjacima u Srbiji. Takmičari su se nadmetali u rešavanju algoritamskih problema, a učesnici su bili podeljeni u dve kategorije, jedna za studente i jedna za učenike srednjih škola.

Ove godine u finalu su se takmičile 24 ekipe, od kojih je 10 bilo iz Srbije.

U kategoriji za učenike srednjih škola, drugi put ut za redom je pobedu odneo tim iz Niša, Me[N]talci. Drugo mesto je takođe osvojio srpski tim (.deathSatanBunny), dok je treća nagrada pripala timu iz Hrvatske (Aroni).

U kategoriji studenata, ove godine pobedio je tim iz Poljske (Magowie Psychodelicznej Klawiatury), drugo mesto je zauzeo tim iz Litvanije (KTU #1), dok je treće mesto osvojio tim iz Srbije (Grafom plovi jedan mali Dijkstra).

U obraćanju učesnicima takmičenjima i visokim zvanicama, gospođa Marković je predstavila aktivnosti rada Ministarstva kao i potencijal IKT sektora koji Srbija ima. Takmičarima koji – osim iz Srbije – dolaze iz Poljske, Bugarske, Litvanije, Velike Britanije i Hrvatske, poželela je sreću pri rešavanju algoritamskih problema i pozvala ih da ponovo posete Srbiju.

Microsoft Development Center Serbia je glavni pokrovitelj događaja i rukovodioci u ovoj kompaniji pomno prate učesnike:
– Svesni smo koliko je ovo ozbiljno takmičenje i koliko znanja i sposobnosti zahteva od učesnika. Mi neprestano tragamo za novim talentima i spremni smo da najboljima ponudimo posao – kaže Dragan Tomić, direktor Microsoft Development Center Serbia .

Bubble Cup je jedno od retkih takmičenja na kojem učesnici koji su dovoljno dobri da prođu u finale, čak mogu dobiti posao u Majkrosoftu! Koliko je ovo takmičenje prestižno među programerima, pokazuje i činjenica da ga mnogi učesnici stavljaju u svoju radnu biografiju kao značajno iskustvo, jer znaju koliko ga poslodavci cene.

Od nekada lokalnog, danas je ovo takmičenje preraslo u daleko poznato internacionalno takmičenje, na koje se ove godine prijavilo više od 2500 studenata širom sveta, a neki od njih čak iz Perua, Vijetnama i drugih udaljenih krajeva.

Osim popularizacije programiranja među mladima, cilj “Bubble Cup” takmičenja je i upoznavanje i povezivanje budućih programera iz regiona i celog sveta. Tokom takmičenja, učesnici iz različitih zemalja imali su mogućnost da se upoznaju i međusobno razmene iskustva.

Leave a Reply