Software

S&T ERP rešenja po meri

S&T omogućava da stvari idu glatko – od nabavke i platnih spiskova do saradnje u globalnom lancu snabdevanja.

Globalizacija i brze promene na tržištima postavljaju bitne izazove pred kompanije. Spajanje globalnih tržišta i značajna pomeranja na polju konkurencije zahtevaju strateške odgovore. Upravo iz tog razloga globalne mreže postaju sve značajnije. Ciljano korišćenje celokupnih kompanijskih resursa takođe postaje neizbežno, kao i upravljanje procesima na nivou cele kompanije.

Globalne veze povezuju pojedince, korporacije i javni sektor u svim poslovnim procesima. IT, a posebno ERP sistemi, moraju da osiguraju i podrže fleksibilnost kompanije. Prilikom izabiranja pravog ERP sistema, kompanije ne moraju ići dalje od S&T-a, koji nudi konsalting i usluge za sve tehnologije za lokalna i međunarodna rešenja. S&T pomaže kompanijama kojima je potrebna podrška u planiranju i implementaciji rešenja koja odgovaraju njihovim individualnim zahtevima.

Velike kompanije ili mala i srednja preduzeća?
„Idealno, ERP nudi jedinstvenu bazu podataka koja sadrži sve elemente za izrađivanje softvera vezanih za proizvodnju, upravljanje lancem nabavke, finansije, projekte, radnu snagu, menadžment, odnose s klijentima i skladištenje podataka“, objašnjava Björn Westra, direktor za razvoj poslovanja Grupe, u intervjuu za S&T World. Sistemi se uglavnom razlikuju po svojoj funkcionalnoj konfiguraciji (ciljane industrije), svojoj skalabilnosti za kompanije različite veličine (naročito broj potrebnih korisnika) i tehnologijama koje se koriste (baze podataka, programski jezici, podržani operativni sistemi, itd). „Velikoj korporaciji treba ERP rešenje koje obuhvata njenu celu korporacijsku strukturu, uključujući i direktno spajanje po družnica i veliki broj složenih poslovnih funkcija“, nastavlja Westra. „Malim i srednjim preduzećima, s druge strane, nisu potrebni tako složeni sistemi.

Naprotiv, oni imaju potrebu za korisnim rešenjima koja se mogu brzo i ekonomično primeniti.“ Pored toga, različite grane ekonomije znaju da postave veoma različite zahteve pred ERP sistem. To dovodi do velike potražnje za „industrijskim rešenjima“. Prema studiji koju je napravila kompanija menadžmentskih kon – sultanata SoftSelect „SoftTrend Studie 249“, kompanije redovno ističu, kao naročito važnu, sposobnost ERP softvera da se prilagodi promenjivim poslovnim procesima. Važni faktori su i rastuća procesna efikasnost i potpuna integracija dodatnih aplikacija. Ostali faktori koji utiču na odluku za ili protiv nekog ERP sistema obuhvataju standardizaciju internih procesa kompanije, smanjene troškove životnog ciklusa, kao i web pristup aplikacijama. Kad se radi o ERP-u, S&T prevashodno snabdeva velike korporacije, kao i veće među srednjim preduzećima.

Pruža im strateški IT i procesni konsalting, kao i savete oko redizajniranja poslovnih modela i procesa. To uključuje konkretno i sveobuhvatno savetovanje prilagođeno klijentu, kao i planiranje, osmišljavanje i izvođenje kako „standardnih“ tako i prilagođenih ERP rešenja sa individualizovanim karakteristikama. Na kraju, S&T pruža jasnu i korisnu podršku i, po potrebi, potpuno opsluživanje datog ERP rešenja (u Centru za SAP eksternalizaciju u Slovačkoj). „Nakon preuzimanja IMG-a u 2007. godini, S&T ima preko 1.200 zaposlenih koji rade u oblasti ERP-a“, kaže Westra. Specifična rešenja za svaki sektor ERP rešenja moraju da pruže više od „pukog“ zadovoljavanja „ internih“ potreba kompanije. Ona moraju da zadovolje i zahtev podleganja domaćim poreskim i drugim zakonima, kao i zahteve karakteristične za datu industriju. Zato S&T nudi ERP rešenja skrojena za pojedine grane i industrije (za više informacija pogle – dajte info-rubriku u desnom donjem uglu na stranici 15). S&T takođe vodi računa o prilagođavanju standardnih ERP rešenja u ime svojih dobavljača, radi zadovoljavanja domaćih propisa.

„SAP je najbolji primer za to. Mi prilagođavamo ‚klasična‘ SAP rešenja na jezik date zemlje i usklađujemo ih sa domaćim zakonima“, objašnjava Westra. S&T za sebe smatra da je nešto više nego „samo“ vodeći IT konsultant i sistem integrator za ERP rešenja. „Preuzimanja, udruživanja i izazovi globalne konkurencije vrše stalni pritisak za promenom“, dodaje Westra. „Dojučerašnja diferencijacija tržišta zasnovana isključivo na proizvodu više nije moguća. Novi razvojni procesi postaju sve skuplji i rizičniji, a inovacioni ciklusi sve kraći.“ Pored toga, klijenti imaju sve veća očekivanja, a raste i pritisak da se poboljša produktivnost uz istovremeno smanjenje troškova. „Iz tog razloga mi podržavamo svoje klijente u svim IT pitanjima. Prezentujemo svoju ekspertizu u specifičnim ERP oblastima u našem Edukacionom Trening centru (vidi stranicu 8), kao i centrima za obuku poput SAP sertifikovanog centra za obuku u Laibachu kao i SAP Akademiji u Mađarskoj.

Ova Akademija pruža SAP obuku za klijente i zaposlene“, dodaje Westra, sa razumljivim ponosom na aktivnosti S&T-a. Među klijentima su neke vrhunske kompanije, poput austrijske Andritz Grupe. Sa više od 10.000 zaposlenih, godišnjim ukupnim prihodom od 2,7 miljardi evra, 35 proizvodnih i servisnih objekata i 120 podružnica, Andritz Grupa je vodeći proizvođač pogona i mašina za proizvodne sisteme visoke tehnologije. Iako je u prošlosti imao neosporivo i nedostižno građevinsko umeće, Andritz se ipak morao suočiti sa tipičnim dosetkama digitalnog vremena. „Nakon značajnog proširenja završili smo sa nizom različitih ERP sistema unutar korporacije“, seća se Dr. Heinz Autischer, menadžer upravljanja proizvodima. Globalno uvođenje mySAP ERP rešenja je zato postao važan cilj.

To je moralo da se odradi u svim „razuđenim“ podružnicama od Graza do Savonlinnae u Finskoj, od Fošan/Guangdong u Kini do Atlante u SAD-u. Polovinom 2003. godine Andritz je sklopio ugovor sa IMG-om. Zajednički je razvijen globalni obrazac „ASAP“, kao osnova za svetsko uspostavljanje a ubrzo je izvršena harmonizacija svih poslovnih procesa. Nova ERP strategija omogućila je Andritzu da „jednim udarcem ubije 2 muve“: konsolidovana struktura sistema cele grupe omogućila je da dalja preuzimanja i udruživanja idu glatko, dok je istovremeno sinergija među poslovnim procesima u svim međunarodnim poslovnim jedinicama povećala efikasnost. Novi ERP sistem je takođe doneo prednost servisnom biznisu Andritza, jer potpuna integracija sistemskih okruženja omogućava poboljšanje podrške klijentima u već prodatim objektima. Za očekivati su interne prednosti, poput veće transparentnosti u projektima i korišćenje sinergije u nabavci i logistici.

Invest-Trade Grupa posluje u Mađarskoj od svog osnivanja 1991. godine (u Miskolcu). Ovo je jedan od najvećih prerađivača mesa u zemlji. Grupa se takođe bavi proizvodnjom voćnih sokova, bezalkoholnih pića, trgovinom peskom i šljunkom ali i nekretninama. „Članovi naše grupe geografski su udaljeni jedan od drugog“, objašnjava Illés Szabolcs Dudás, šef finansija i jedan od vlasnika Invest-Trade Ltd-a. „i njihove aktivnosti su međusobno veoma različite. Međutim, primena mySAP All-in-One uspela je da obezbedi komparabilne i integrisane podatke za našu centralu, što je dovelo do drastičnog poboljšanja naših poslovnih operacija i celokupnog menadžmenta!“

S&T Mađarske je izveo rešenje zasnovano na mySAP All-in-One koje su sami razvili da bi zadovoljili individualne potrebe klijenta, ostavljajući dovoljno fleksibilnosti kako bi mogli da drže korak sa brzim promenama. Zanimljiv podatak je da je poseban izazov bila potreba da se težina mesa (što je od ključnog značaja za radni tok) integriše automatski u SAP sistem, bez oslanjanja na ručni unos. Koristi za Invest-Trade Grupu: brža obrada poslovnih podataka i prilagođena integracija sistema.

Leave a Reply