Software

S&T radi na arhiviranju rumunskog radio blaga

Više od 80 godina rumunske radio istorije, zajedno sa snimcima glasova poznatih istorijskih ličnosti, može se naći u „Fonoteka Radio“, radio arhivi Rumunske Radiodifuzne Korporacije. Integrisano rešenje koje je S&T razvio pomaže očuvanju ovog istorijskog blaga za buduće generacije.

Sa sistemom koji je obezbedio austrijski NOA Audio Solutions, 132.000 sati snimljenog materijala na digitalnim audio trakama, vinilu i ebonitnim diskovima će biti digitalizovano tokom narednih 15 godina. Tim stručnjaka S&T Rumunije i lokalnih partnera su napravili komunikacionu mrežu optičkih vlakana, instalirali modernu hardversku infrastrukturu i prilagodili poseban softver specifičnim zahtevima radio arhive.

Projekt, koji rumunska vlada finansira do iznosa od čak milion evra, omogućilo je moderno IT okruženje, dovoljni kapaciteti za smeštanje podataka i siguran bekap sistem kao osnova za digitalizaciju.

„Zajedno sa S&T Rumunija instalirali smo integrisani sistem koji nam omogućava da rumunskoj publici učinimo dostupnim sve blago koje je Radio fonoteka prikupila tokom 81 godine i da tako ispunimo jedan od zadataka javnog servisa: da očuvamo i promovišemo vrednosti rumunske kulture“, izjavljuje Constantin Burloiu, tehnički direktor Rumunske Radiodifuzne Korporacije.

Leave a Reply