Software

S&T rešenja za vazduhoplovstvo

Aktivnosti i strukture modernih vojnih snaga neprestano fluktuiraju. „Spontano razmeštanje trupa po svetskim kriznim žarištima, angažovanost u borbi protiv terorizma, i, sve više, humanitarne misije na područjima pogođenim prirodnim katastrofama poput poplava, oluja i požara – samo su neke iz raznolikog skupa odgovornosti vojnih snaga 21. veka“, objašnjava S&T stručnjak Albert Wittmann u inter vjuu za „World“. Izazovi u organizaciji i procesima u oblasti logistike i taktičkog planiranja za ovakve zadatke su ogromni, i ovim zahtevima se može izaći u susret samo uz pomoć najmodernijih IT sistema.

„Praktično ne postoji ništa što modernoj vojsci ne treba”, dodaje Wittmann. Od zgrada do izuzetno kompleksnih operativnih i bezbednosnih objekata, kao i vozila, ljudski resursi, proizvodna postrojenja, bolnice, univerziteti, sistemi naoružanja, odeća, aerodromi, brodovi i kantine – lista objekata i naprava, kao i zadataka s njima u vezi, je bukvalno beskrajna. Zahtevi i kompleksnost sa kojima se obično suočavamo u „normalnom“ kompanijama su znatno premašeni

. „Naši konsultanti“ su uključeni u kritične faze situacione analize, formiranju novih procesa, upravljanju promenama, i kreiranju IT zahteva za ovo polje primene“, kaže Wittmann. Zato ne iznenađuje da S&T već može da pobroji nekoliko uspešnih iskustava na referentnim međunarodnim projektima u ovom sektoru. Na primer, S&T je radio za vojsku Nemačke, uključujući i predstavnike vazdušnih snaga, vojsku, marince, sanitet i centralnu komandu, radi organizacije internih procesa kao i celokupnog lanca partnera i snabdevača. Prototip je razvijen (Bw model) na ovoj osnovi za korišćenje kao nacrt za ceo SAP „Strateški Projekat Razvoja“ (SDP).

Ključna reč „vazdušna odbrana“: Naravno, IT znanje i veštine stečene kroz vojne projekte se takođe mogu iskoristiti za civilne avioprevoznike i operativno održavanje. „Pritisak cena i sve softiciraniji zahtevi znače da se sektoru vazdušne odbrane sve više savetuje da revidira svoj poslovni model“, kaže Wittmann. Bliska saradnja među operativnim i radnicima u održavanju, kao i dobavljačima, pojavljuje se kao mreža budućnosti. Upravo iz tog razloga, S&T je razvio rešenje S&T Aerospace Solutions – rešenje koje omogućuje korporativno udruživanje da bi se tekući i budući izazovi, sa kojima se zajednički suočavaju, savladali .

S&T Rešenja za Vazduhoplovstvo

„Avion ili helikopter zarađuje svoj novac u vazduhu“, zaključuje Wittmann. Kao prvi od tri modularna paketa, „Aerospace Company Standard” je rešenje za vazduhoplovne kompanije koje su usredsređeno na aero-poslovanje. Procesi podrške kompaniji su pojednostavljeni, održavanje letelica se svodi na manje opravke i nabavku rezervnih delova. Održavanje srednjih i većih razmera koje zahtevaju više utrošenog vremena se planiraju preko OOP kompanije (za Održavanje, Opravku i Pregled).

Sledeći nivo – „Napredna avio-kompanija“ – je takođe kreirana za avio-kompanije čija je primarna delatnost vazduhoplovstvo. Ovde međutim, manje zadatke i zamenu delova obavljaju same aviokompanije, kao i srednje i veće, vremenski zahtevnije avioodržavanje. Sveobuhvatni posao održavanja se prebacuje na OOP-ove. Sledeća logična karika u lancu je paket „Vazduhoplovna OOP Kompanija“ za OOP kompanije koje se usredsređuju na vazduhoplovstvo, održavanje motora i ostalih delova.

„Sa S&Tovim rešenjima za vazduhoplovstvo nudimo platformu proizvoda grupisanih usluga za vazduhoplovstvo i OOP izvršioce – sve u jednom jedinom sistemu“, objašnjava Wittmann. „Tehnički i radioničarski zadaci su besprekorno integrisani sa planiranjem, upravljanjem robom, nadzorom i računovodstvom.

Pored mogućnosti da se prikaže stanje nabavke i upravljanje zalihama, prihodi i troškovi su uvek transparentni i dostupni ,na dugme‘. Fleksibilnost rešenja znači da odgovara svim razmerama – od malih poslova pa sve do srednjih i velikih kompanija!“ Projekti koji koriste ovaj paket za budućnost su trenutno u toku u sledećim S&T regijama: DACH (Nemačka, Austrija, Švajcarska), Rumunija, Mađarska i Češka republika.

Leave a Reply