Software

S&T rešenje za auto-industriju

U borbi za tržišni udeo i lojalnost korisnika, proizvođači, dobavljači i prodavci u auto-industriji morali bi da imaju novi pristup poslovanju.

Da bi obezbedili transformaciju prodajnih procesa, usluga i sistema u sektoru automobilizma, S&T je grupisao svoje obimno iskustvo u procesu prodaje vozila u poslovnu jedinicu pod nazivom „CarTrade“ (trgovina automobilima). U periodu dužem od decenije, S&T CarTrade je pružao savete širom sveta proizvođačima, uvoznicima, prodavcima automobila, vozila za prevoz robe, autobusa, karavana, poljoprivrednih mašina i motora kao i servisima za rezervne delove.

Lista klijenata uključuje vrhunske kompanije kao što su AMAG, Audi, BMW, Daimler, EvoBus, Iveco, MAN, Seat, Škoda, Toyota, Volvo i mnoge druge. Fokus ove poslovne jedinice je na efikasno vođenim procesima koji čine osnovu uspešnih poslovnih modela. „20 iskusnih konsultanata za ova rešenja sa višegodišnjom poslovnom ekspertizom u procesima i sistemima, poznavanju implementacije na međunarodnim nivou i ustanovljenim najboljim načinima implementiranja procesa i rešenja koji omogućuju profitabilnu prodaju vozila kao i servis i obrada uslova garancije na nivou veleprodaje i maloprodaje.

Oni takođe implementiraju platforme za organizaciju mreža prodavaca i garantuju efikasno upravljanje vozilima ali i korisnicima“, objašnjava Thorsten Sauerbrei, strateški menadžer za korisnike, u ekskluzivnom intervjuu za „World“.

Ovo uključuje upotrebu najsavremenijih informacionih sistema i komunikacionih tehnologija koje olakšavaju povezivanje i integraciju delovanja kompanije sa svim partnerima u lancu snabdevanja unutar i van kompanije.

Nasuprot poslovnim modelima koji se fokusiraju na povećanje vrednosti za akcionare, ovaj pristup se podjednako fokusira na povećanje vrednosti za korisnike: svi procesi duž lanca vrednosti se posmatraju iz perspektive korisnika usluga kompanije, u svakom delu procesa.

Modelovani procesi

Ovo znači da se ovaj model može koristiti kako za interne tako i za procese koji se protežu van kompanije – drugim rečima, pokriva ceo lanac snabdevanja. „Naša rešenja su namenjena i za velikoprodajni i maloprodajni nivo“, kaže Sauerbrei.

Izazovi oba područja delovanja su slični: konsolidacija tržišta, rastuća tražnja za IT-em kroz ekspanziju brendova i proširivanje lokacija kao i trenutno nedovoljna integracija posebnih kompanijskih ogranaka u nasleđenu sistemsku postavku. S&T modeluje tipične procese jednog uvoznika vozila, uključujući prodaju vozila, delova, i pomoćne opreme kao i obrada garancija. Osim toga, aspekt koji se tiče „upravljanja treninzima i veštinama“ S&T CarTrade-a obezbeđuje jednu posebnu specifičnost. „Potreba za zaposlenima u automobilskom sektoru raste sve vreme“, objašnjava Sauerbrei.

„Nove ekološke tehnologije, sistemi sa elektronskim i hibridnim pogonom i veći kvalitet usluge povećavaju zahteve obuke koje proizvođači i uvoznici moraju da ispune.“ Sauerbrei: „Naše upravljanje treninzima i veštinama garantuje jasnu dokumentaciju o velikom broju zaposlenih kojima je potrebna obuka, uključujući i njihov sadašnji nivo ekspertize.“

Centralizovano rešenje

Po Sauerbreiu u oblasti maloprodaje zadatak je često da se zameni zastareli razuđeni sistem sa centralnim sistemom najnovije generacije: SAP Dealer Business Management (DBM) – upravljanje poslovanjem ovlašćenih dilera. Ovo uključuje opštu i sveobuhvatnu integraciju delova procesa tipičnog za auto-prodavca. Stručnjaci u S&T CarTrade su optimizovali maloprodajno rešenje CARBON koje omogućuje auto-prodavcima prodaju više brendova u razgranatoj trgovini.

Ovo je „zvanično“ pušteno u rad 21. 10. 2008. na jednom izuzetnom skupu u prodajnoj mreži Bald. CARBON dopunjava SAP DBM sa specifičnostima pojedinih brendova i interfejsima prilagođenim brendovima i sektorima, menadžment sa ključnim pokazateljima učinka i procesno integrisanim upravljanjem korisnika. „Međunarodna ekspanzija ovlašćenih prodavaca automobila i prodajnih mreža dovela je do situacije u kojoj postojeći sistem za upravljanje prodajom više ne može da se izbori sa novim uslovima“, objašnjava S&T-ov izvršni direktor Christian Rosner.

„CARBON sada polaže kamen temeljac za budućnost i priprema auto-prodavce za novo, kompetitivnije okruženje. On to čini tako što obezbeđuje sveobuhvatnu i integrisanu funkcionalnost znatno iznad obima osnovnih procesa.“

S&T nudi CARBON korisnicima svih zemalja u kojima grupa posluje. Rešenje garantuje održivo i značajno poboljšanje pri prodaji novih i polovnih vozila, nabavci rezervnih delova i prateće opreme, administraciji radionica, finansijama, kontrolingu i upravljanju ljudskim resursima.

Svo neophodno upravljanje informacijama i indikatori postignuća su centralno grupisani i može im se pristupiti u realnom vremenu. Ostale prednosti uključuju cetralizovano evidentiranje podataka o vozilima, korisnicima i rezervnim delovima, sveobuhvatno i brzo izveštavanje, planiranje promocija i kampanja kao i transparentnost učinka i troškova na svim nivoima.

„CARBON nam omogućuje da ustanovimo uslove za dinamičan rast“, potvrđuje Tobias Bald, Generalni Direktor prodajne automreže koja nosi njegovo ime.

„Konačno možemo da imamo sveobuhvatan i integrisan pregled naših osnovnih procesa. Osim toga imamo odlične funkcije koje obezbeđuju finansijsku transparentnost i kontrolu, što nas stavlja jednu ili dve godine isped konkurencije!“ Bald Automobilgesellschaft mbH je jedan od najvećih nemačkih prodavaca Daimlera za Mercedes Benz i SMART, zajedno sa 9 trgovina i oko 5000 zaposlenih u Nemačkoj.

Kompanija radi sa SAP all-in-one rešenjem CARBON od aprila 2008. Bald godišnje proda oko 6.000 novih i polovnih vozila svih kategorija, i servisira oko 57.000 vozila – „divan uzor i predvodnik za naš posao“, nasmešio se Sauerbrei.

Leave a Reply