Software

“S&T” softver opremu za vojnika 21. veka

Kompanija “S&T” predstavila je na nedavno održanom Sajmu naoružanja u Beogradu kompjuterske sisteme koji poboljšavaju borbenu gotovost u realnim situacijama. Zbog tih softverskih inovacija, rat postaje nalik video igri u kojoj je vojnik u stalnoj vezi sa svojim saborcima.

Na jednoj od najvećih vojnih izložbi na Balkanu prikazani su “S&T”-ovi taktički simulatori C4/C2 u okviru vojnog programa, kao i novi komandni i nadzorni sistemi, trening alati i komunikacioni borbeni servisi. Reč je o sistemima koji se koriste u svim rodovima vojske i služe za elektronsku obostranu komunikaciju, jedinica sa štabovima, i predstavljaju najbržu reakciju, što je uz stalnost kontakta od primarne važnosti u oružanim snagama.

– U kompaniji “S&T Slovenija” smo uspostavili Command and Control sistem. To znači da radimo softver za sve nivoe u vojsci – od pojedinačnog vojnika do čitave brigade. Na primer, zahvaljujući našem sistemu, vojnik ima u šlemu displej, pomoću koga može da detaljno sagleda situaciju, kao i položaj drugih vojnika iz njegove jedinice – kaže u razgovoru za “eKapiju” Tomaž Pust iz kompanije “S&T” Slovenija.

Ceo “Blue force tracking” softverski sistem je ugrađen u taktički prsluk, koji sadrži sve komponente potrebne za detaljno praćenje jedinice.

– Na šlem se ugrađuje displej, koji omogućava vojniku da vidi celokupnu situaciju, čak i kroz prirodne prepreke, kao što su zidovi, ali i da proračuna razdaljinu. Ovaj sistem smo razvili uz pomoć slovenačke državne agencije za tehnološki razvoj, koja je obezbedila 60% finansija kako bismo razvili prototip vojnika 21. veka – dodao je Pust.

Kompanija je razvila i Command and Control sisteme za vozila i za veće jedinice kao što su brigade. “S&T Slovenija” je razvila softverski sistem za oklopna vozila finskog proizvođača “Patria”. Sva oklopna vozila, koja su u sastavu Vojske Slovenije, zahvaljujući sistemu Command and Control, imaju potpunu komunikacionu povezanost, kroz GPS i radijsku vezu.

– U slovenačkoj vojsci imamo mnogo starih radio aparata marke “Tadiran”, koji ne funkcionišu po IP protokolu. Na taj način smo stvorili interkonektivnost između različitih tipova mreža.

Kompanija “S&T” je predstavila i trenažne sisteme, na kojima vojnici mogu da u mirnodopskim uslovima uvežbavaju situacije koje ih mogu očekivati na bojnom polju.

– Trenažer je integrisan sa drugim proizvodima naše kompanije koji se koriste na bojnom polju, i pošto su integrisani, vojnici imaju mogućnost da, posle pripreme, koriste stečena iskustva u realnoj situaciji. U stvarnoj situaciji, vojnik koristi isti interfejs kao i onaj na kome je učio na trenažeru – objašnjava Siniša Trpković iz “S&T Srbija”.

Osim ovih, kompanija “S&T” je predstavila i trenažni sistem “Miles”, koji omogućava vojnicima na obuci da tokom simulacije bojnog polja, zamene bojevu municiju laserima.

Kompanija “S&T” ima sedište u Austriji, a posluje u 20 zemalja Centralne i istočne Evrope. U okviru “S&T Slovenija” je od 2008. otvoren Competence centar, koji celoj grupi dostavlja savremena tehnološka rešenja. Ta kompanija u partnerstvu sa proizvođačima naoružanja izrađuje softver koji poboljšava efikasnost ove opreme.

“S&T” je zainteresovan za saradnju sa domaćim proizvođačima naoružanja, a prema rečima Pusta, postoje inicijalni pregovori sa “Jugoimportom” i Institutom “Mihajlo Pupin” u vezi sa mogućnostima razvoja komunikacione opreme.

“S&T” proizvodi rešenja po svim NATO standardima i koriste ih vojske mnogih zemalja među kojima i oružane snage Slovenije.

Peti sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2011” okupio je ove godine u Beogradu 90 izlagača iz Srbije i sveta i najveći je po obimu do sada.

Na sajmu su prikazana ratna sredstva artiljerije, oklopnih jedinica, avijacije, takozvana pametna municija, vozila, sistemi zaštite i kapaciteti za modernizaciju i remont naoružanja.

Leave a Reply