Software

Šta znači prestanak podrške za korisnike Windows XP sistema?

Informacija o prestanku podrške za Windows XP i prelasku na savremene operativne sisteme izazvala je buru među svim korisnicima ovog operativnog sistema. Ali, šta ova promena tačno znači?

Da bi na vreme uputila svoje korisnike, kompanija Microsoft se potrudila da blagovremeno informiše i edukuje javnost na koji način da usvoje novu promenu i konačno, iskuse veliku korist koju ona pruža. Windows XP je pomogao stotinama miliona ljudi da budu produktivniji i efikasniji u svom poslovanju. Međutim, kako brzina življenja diktira inovacije, Microsoft se potrudio da osveži svakodnevnicu svojih korisnika i uvede promene koje će svima doneti  bolje rezultate.

windows_xp

Pre svega, najbitnije je razumeti da je došlo vreme za prelazak na savremena rešenja. Svako od nas se sa setom i uzdahom seća najboljeg i najprodavanijeg telefona 2002. godine – Nokia 6100. Ekskluzivni ekran u boji, displej 1.5 inča, polifone melodije, font koji može da se menja, interna memorija „čak“ 725 KB zahvaljujući kojoj možemo da sačuvamo „čak“ 35 slika ili 150 najvažnijih sms poruka – jednom rečju „sve“ što nam je trebalo te 2002. godine. Danas, ako izuzmemo veliku emotivnu vrednost i činjenicu da smo umeli da zaboravimo kada smo poslednji put punili bateriju, ovaj uređaj ne može u potpunosti da odgovori na sve ono što nam je potrebno da bismo i privatno i poslovno funkcionisali neometano.

U proteklih 12 godina tehnologija se značajno promenila i potrebno je održati korak, kako ne bismo propustili sve privilegije koje donosi učešće u tehnološkoj trci. Vaš računar i dalje će raditi  na Windowsu XP, a bez ključnih ažuriranih verzija zaštite, vaš PC bi mogao biti podložan štetnim virusima, špijunskom, kao i drugom zlonamernom softveru koji može da zloupotrebi ili ošteti vaše lične i poslovne podatke. Takođe, softver za zaštitu od virusa neće u potpunosti moći da vas zaštiti kada za sam Windows XP ne bude postojala podrška. Najbolji način da obezbedite vaše lične podatke jeste da pređete na nov, savremeni Windows PC računar ili tablet.

Dakle, šta podrazumeva prestanak podrške za korisnika Windowsa XP?

Nakon 8. aprila 2014. godine, korisnici Windows XP operativnog sistema više neće primati nove ažurirane verzije zaštite, hotfix-eve, besplatne ili plaćene opcije za podršku, ili ažurirane verzije online tehničkog sadržaja od kompanije Microsoft.

Mnogima će najbolje rešenje biti da uvedu Windows 8.1 zajedno sa Windows 7. Budući da postoji velika kompatibilnost između operativnih sistema Windows 7 i Windows 8.1, ova opcija uvođenja nudi najviši nivo fleksibilnosti operativnih sistema za jedinstvene potrebe svakog poslovnog korisnika.

Leave a Reply