Software

“Start” dugme se vratilo u Windows 8.1

Stvari koje nas okružuju u svakodnevnom životu većina nas uzima zdravo za gotovo. Dok nešto ne prestane da postoji, ni ne možemo da znamo koliko nam zaista znači i koliko može da nam nedostaje. Ništa u tehnološkom svetu nije izazvalo toliko bure i reakcija kao što je to bio slučaj kada je pre više od godinu dana Microsoft izbacio na tržište Windows 8. Naime, iako ga je javnost složno okarakterisala kao operativni sistem ispred svog vremena, gotovo nijedna reakcija nije stizala bez zabrinutog pitanja: gde je Start dugme i šta mu se desilo? Iako je funkcija koju je ono vršilo suštinski opstala i u Windowsu 8, njega, onakvim kako ga generacije pamte, jednostavno više nije bilo.

Otkud toliko emocija na jedno novo rešenje u svetu u kom su stalne inovacije i promene imperativ? U slučaju kompanije Microsoft odgovor je jednostavan: na svetu verovatno ne postoji osoba koja nije upravo uz Windows napravila svoje prve kompjuterske korake, dok je generacija koja je naučila da koristi Windows pre nego televizor, već stasala. Zato Windows i predstavlja više od operativnog sistema, on je deo svakodnevice većine svetske populacije koja koristi kompjutere već više od 16 godina.

start dugme

Da li još neko može da se uporedi sa tim? Pa… niko. Zato Microsoft programeri, između ostalog, imaju dužnost da vode računa i o, nije ni preterano niti pogrešno reći, osećanjima svojih korisnika. Imajući u vidu pre svega korisničko iskustvo, pojam koji bi mogao da se opiše kao doživljaj koji imamo o nekom proizvodu ili usluzi – bez obzira da li je zasnovan na korisnosti koju dobijamo od njega ili je rezultat čistog uživanja – Microsoft je dao odgovor u vidu unapređene verzije poslednjeg operativnog sistema– Windows 8.1. Tako ovaj operativni sistem demonstrira apsolutno sve što je kompaniji Microsoft važno pri kreiranju novih proizvoda: kako potrebu za inovacijama i unapređenjem, tako i želju da se uvaže iskustva sa kojima njihovi korisnici svakodnevno žive već dugi niz Windows generacija. Upravo zato se čuveno Start dugme i vratilo u levi donji ugao naših PC računara. Windows logo je opet na starom mestu da bi korisnike vraćalo na startni ekran.

No, Start dugme za navigaciju predstavlja tek topli zagrljaj starog prijatelja u odnosu na ostalo što nam donosi Windows 8.1. Radi se o prvom operativnom sistemu koji ima ambiciju da bude univerzalan za sve vrste uređaja koje svakodnevno koristimo. Drugim rečima, bilo da koristimo desktop kompjuter na poslu, svoj tablet u kafiću ili surfujemo netom na smartfonu u gradskom prevozu, zahvaljujući Windows 8 ćemo koristiti jedinstven operativni sistem, bez potrebe da se prilagođavamo svakom uređaju ponaosob. Osim toga, a upravo uvažavajući iskustva i utiske korisnika, nova rešenja će se u budućnosti realizovati mnogo brže nego do sada. U tom smislu, trenutna unapređenja koja donosi Windows 8.1 predstavljaju samo početak. Windows 8.1 donosi unapređenja i poboljšanja u veoma važnim segmentima kao što su personalizacija, pretraživanje, unapred instalirane aplikacije, Windows Store i veza sa oblakom (Cloud). Takođe, Windows 8.1 donosi i poboljšanja za biznis korisnike u segmentima bezbednosti i upravljanja.

Razlog je za ovakvo revolucionarno opredeljenje Microsofta je jasan. Još 2011. godine prodaja tableta je premašila prodaju netbook računara, dok tržište tableta svakim danom preti da preraste tržište koje drže desktop i laptop računari. Kao i do sada, Microsoft se opredelio ne samo da bude na čelu novih trendova, već i da ih kreira. Novi modeli Windows telefona su jednostavno sve popularniji, a Windows Phone platforma je doživela svoj treći update pre samo nekoliko dana.

Windows 8.1 donosi i bolje upravljanje pomoću miša i tastature, unapređeni Internet Explorer i pristup podešavanjima direktno, bez prethodnog pristupa Control Panel sekciji. Zahvaljujući unapređenjima Bing pretraživača, sada se lako dolazi do željenih rezultata ili dokumenata bez obzira na to da li se ona nalaze na Internetu, SkyDrive, ili u nekoj od aplikacija. Unapređenja Windows Store servisa donose bolji pregled sadržaja, dok sve brojnije aplikacije donose brže i lakše iskustvo prilikom korišćenja.

Pored toga, Windows 8.1 takođe nudi različite pogodnosti prilagođavanja, kao i funkcionalna poboljšanja poput:

Operativni sistem po meri korisnika. Unapređen i prilagodljiviji startni ekran sa različitim veličinama već čuvenih Live tiles pločica, sa više boja i dizajnerskih rešenja kako bi svaki Windows uređaj mogao da izgleda potpuno jedinstveno za svakog korisnika. Pored toga, korisnici mogu da odaberu kako da startuju svoje Windows iskustvo – na početnom ekranu ili direktno preko poznatog Windows desktopa.
Poznatiji i jednostavan za navigaciju. Kao prepoznatljivu Windows ikonu za koju su korisnici intuitivno vezani, Windows 8.1 vraća u upotrebu Start dugme kao poznatu tačku za navigaciju. Pogled na sve aplikacije omogućava korisnicima da vide sve svoje aplikacije odjednom radi lakšeg pristupa i da preko novih klikova i znakova dobiju aplikaciju za pomoć i savete koje pomažu u brzini.
Poboljšana pretraga. Nova Bing Smart pretraga donosi najlakši način za nalaženje bilo čega što postoji na vašem uređaju ili Internetu, preko jednog lepog i jednostavnog prikaza. Jednostavno prevucite prstom ili ukucajte ono za čim tragate i Bing će to i pronaći – bez obzira da li se radi o dokumentu na vašem računaru, foto-albumu u oblaku, vašoj omiljenoj aplikaciji ili veb-sajtu.
Veliki opseg aplikacija i servisa iz Startnog prozora. Windows 8.1 je najkompletnije okruženje van svake konkurencije. Pruža veliki izbor aplikacija i servisa koji su dostupni na Start ekranu, dozvoljavajući korisnicima da brzo i veoma lako rade omiljene stvari na svom Windows operativnog sistemu, uključujući video razgovore sa voljenima osobama preko Skype-a, korišćenja elektronske pošte bez muke preko e-mail aplikacije, gledanje filmova i TV programa na Xbox Video aplikaciji, pisanje predloga preko Office-a, traženje novog recepta preko Bing Food-a ili Drink aplikacije, kao i slušanje besplatne streaming muzike preko Xbox Music. Windows 8.1 takođe donosi novi Internet Explorer 11 koji je brz, besprekoran i jedini browser dizajniran isključivo za uređaje osetljive na dodir. IE11 takođe donosi naglašene taktilne performanse, razna brzinske unapređenja i sinhronizovanu istoriju pregledanih sajtova, omiljene sajtove i podešavanja u svim Windows 8.1 uređajima. Windows 8.1 je takođe prvi i jedini operativni sistem sa podrškom za 3D štampanje, što znači da će imati plug-and-play podršku za 3D štampače, koja omogućava aplikacijama da neprimetno štampa 3D zapise i da prepozna 3D formate u fajlovima.
Najbolje rešenje za više radnji istovremeno i produktivnost, uključujući prikazivanje i korišćenje do četiri aplikacije paralelno, fleksibilno menjanje veličina prozora za svaku aplikaciju na ekranu, mogućnost da jedna aplikacija pokrene drugu i unapređena multi-monitorska podrška preko koje korisnici mogu da vide desktop ili aplikacije preko Windows Stora ili na jednom ili svim monitorima.
Veća cloud integracija sa SkyDrive, čineći lakšim nego ikad da se radi sa bilo kog mesta i sa kojom su vaši fajlovi uvek dostupni – preko uređaja ili lokacija. Sa SkyDrive Smart fajlovima, korisnici mogu da prave, menjaju, čuvaju i dele svoje fajlove gde god, kad god ili na bilo koji god uređaj.
Redizajniran Store. Novi dizajn Windows Store servisa unapređuje postojeće i olakšava pristup baš onim aplikacijama koje odgovaraju vašim potrebama. Zahvaljujući svežem dizajnu i kategorijama kao što je „New & Rising“ moćićete lako i brzo da pratite najnovije unose za istraživanje. Personalizovane preporuke koriste napredni Bingov sistem za preporuke i relevantnost vam pomažu da pronađete vaše nove favorite. Takođe, uz pomoć Windows 8.1 aplikacije se automatski ažuriraju, tako da ćete uvek imati najnovije i najbolje verzije bilo koje aplikacije. Nove aplikacije se takođe kontinuirano isporučuju za Store od strane popularnih developera, uključujući i sjajne domaće Windows aplikacije poput SkinScan, Saundz, Geography Quiz Game, IUVO Communicator, Sands Finance, Nadji.info, Spomen zbirke Pavla Beljanskog, B92, kao I već čuvenog Bing Translatora koji je na svetsko tržište aplikacija stigao iz “radionice” Microsoft Development centra u Beogradu.

One thought on ““Start” dugme se vratilo u Windows 8.1

 1. mirko

  majkrosoft je morao da pretumba celu sedmicu i napravi ovo cudo da bi dokazao kupcima sa ovo nije sistem –
  malo sminke i dajte nam pare za novi OS (kao u slucaju viste i 7).
  ali su se malo zaigrali , pa preterali
  i ljudima napravili rebus kako da koriste
  komp. Ali avaj narod nije glup – nema
  vise lakih poena,na foru.
  Jedini razlog zasto bi se preslo sa XP
  na osmicu ,je bezbednost.
  Za obicnog korisnika je to nebitno.

Leave a Reply