Software

Stopa piraterije u Srbiji 69%!

BSA Softver alijansa objavila je krajem juna ove godine studiju sa podacima o stopama softverske piraterije u svetu, koja uključuje i Srbiju. Prema ovom istraživanju, čak 69 odsto programa instaliranih na računare u našoj zemlji u 2013. godini nije imalo odgovarajuću licencu. Pretvoreni u novac, ovi procenti imaju tržišnu vrednost od 70 miliona američkih dolara.

Advokat BSA Dragomir Kojić ističe da je ova vrednost “ogromna suma novca za naše malo tržište”, i da bi smanjenje stope piraterije kroz legalizaciju softvera doprinelo otvaranju radnih mesta i povećanju prihoda države kroz poreze:

“Na globalnom nivou, ako bi se stopa piraterije umanjila za, na primer, 10 odsto, to bi povećalo prihode svetske ekonomije za 152 milijarde dolara i otvorilo čak pola miliona radnih mesta, te donelo dodatnih 32 milijarde dolara poreza državama. Kada se softver piratizuje, nema stvaranja nove vrednosti, nema inovacije, pa samim tim ni razvoja”.

Trend piraterije u Srbiji opada, i u odnosu na 2011. godinu niži je za tri odsto. Prosečna stopa piraterije u EU je 33 odsto, što govori da moramo uraditi još mnogo toga kako bismo zaštitili intelektualnu svojinu, stvorili nove vrednosti i time razvijali domaću ekonomiju i obezbeđivali nova radna mesta.

Najzaslužniji za pad stope piraterije u Srbiji su BSA, Pоrеska inspеkciјa i Тržišna inspеkciјa pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. U okviru inspekcije Poreske uprave, pri Ministarstvu finansija, oformljen je Sektor za računarsku kontrolu, koji zapošljava 24 inspektora, a broj inspektora u Tržišnoj inspekciji je znatno veći.

2 thoughts on “Stopa piraterije u Srbiji 69%!

  1. Mirzic II

    HAHAHAHAH GO PIRATI GO….
    CUJ POVECALO PRIHOD SVJETSKE EKONOMIJE ….HAHAHAHAH

  2. NIKOLA

    Ako se najviše igraju piratske igrice, gledaju filmovi ili sluša muzika – to je velik problem za ekonomiju zabave. Interesuje me i da li Linux spada u analiziranu kategoriju?
    Nešto nedostaje u ovom tekstu, a to je analitika dobijena mapiranjem mreže u Srbiji. Kad to može Izrael, da bi pratio komentare na društvenim mrežama u vezi sa bombardovanjem palestrinaca, što ne bi mogli i analitičari u Srbiji. NSA i druge analitičke firme već odavno koriste softver za mapiranje interneta! Sledite Velikog brata!

Leave a Reply