Događaji · Software

Subota 26. april – Microsoft Imagine cup

Kompanija Microsoft je i ove godine je organizovala nacionalni Imagine Cup, a u okviru najvećeg svetskog studentskog takmičenja u tehnologijama.

Nacionalno finale Microsoft Imagine cup-a održaće se 26. aprila u prostorijama kompanije Microsoft u Beogradu, a pobednik Nacionalnog finala predstavljaće Srbiju u Svetskom polufinalu gde će se, u maju boriti sa najboljim timovima za plasman u Svetsko finale.

Nakon Nacionalnih kvalifikacija, održanih od 15. februara do 24. marta, zatim Nacionalnog polufinala održanog tokom prve dve nedelje aprila, u okviru Nacionalnog finala, učesnici će svoje projekte predstaviti pred članovima žirija kroz prezentaciju koja predstavlja projekat i tim, softver koji je razvijen kao deo projekta i koji sudije mogu probati i kroz uputstvo za korišćenje softvera.

Žiri će činiti: dr Miroslava Raspopović, Fakultet informacionih tehnologija, Metropolitan Univerzitet, dr Saša Lazarević, Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu, Marko Ristić – Microsoft Srbija SSP for Application Platform, Veljko Vasić – Data Science Team MDCS, Branimir Acković – Laboratorija za fiziku i elektroniku u ISP.

userexperience_imagine cup

Timovi koji će se boriti za priliku da odmere snage sa najboljima iz celog sveta, na Svetskom finalu su: Extream Team, Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu, CMOS – Coding Masters Of Serbia, Visoka tehnička škola strukovnih studija – Subotica, BarFoo -Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu,  Teamstitution – Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Računarski fakultet, Univerzitet Union, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu i Fearless Team – Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

 

“Još od samih svetskih početaka Imagine kup programa u okviru kojeg se studenti globalno ujedinjuju kako bi zajedničkim snagama učinili ovaj svet boljim mestom, mi, u Microsoft Srbija smo znali da mladi ljudi u našoj zemlji imaju kreativnost, strast i tehnološko znanje kojim mogu da pomognu u ostvarivanju ciljeva ovog projekta.“ rekla nam je Ivana Ćuslović, Audience Marketing Manager iz kompanije Microsoft i dodala – „Od 2008. godine naši studenti se ravnopravno bore, rame uz rame sa tehnološki visokorazvijenim zemljama i zajedničkim snagama se bore za dobru sadašnjost i još lepšu budućnost.“

 

Svetsko finale Imagine cup-a će od 29. jula do 1. avgusta ove godine u Sijetlu i okupiće više od 35 timova sa svih strana planete.

 

U okviru nekoliko sponzorisanih izazova, ove godine će studenti biti pozvani da kreiraju online aplikaciju kojom će promeniti način na koji radimo (Apps for Office challenge), postanu partneri kompanija i dobrotvornih organizacija koje će imati koristi od njihovih aplikacija (Windows & Windows Phone Challenge), nauče agilno planiranje, kontrole kodova i druge stvari bitne za razvijanje softvera (Visual Studio Online Boost).

 

U okviru User Experience izazova, naš timCMOS – Coding Masters of Serbia, već je dobio posebno priznanje od stranežirija za EduSign aplikaciju koja kroz seriju tutorijala i mini igara uči znakovnom jeziku ljude različitih uzrasta. Ovaj mali razvojni tim iz Subotice čine studenti informatike Fodor Balaž, Viktor Vojnić i Nikola Novaković. Uz pomoć grafičkog dizajnera Suzane Palfi i pod mentorstvom Prof. dr. Zlatka Čovića, razvili su revolucionarni edukacioni ekosistem koji je ostvario globalni uspeh.

 

Od 2003. godine do danas, više od milion i sedamsto hiljada studenata inspirisano je Imagine Cup takmičenjem. Baziran na milenijumskim ciljevima Ujedinjenih nacija, namenjen je pre svega budućim programerima, biznismenima, tehničarima, dizajnerima i marketinškim stručnjacima. Takmičenje je fokusirano na softverski razvoj, preduzetništvo i inovacije, a pobednik dobija nagradu od 50.000 dolara, uz druženje sa Bilom Gejtsom.

Leave a Reply