Software

SurfCast tužio Microsoft zbog Windows 8 interfejsa

Microsoft se našao po tužbom zbog, praktično, ideje koja stoji iza celog kompanijskog vizuelnog identiteta, a na kojoj se zasniva funkcionalnost novih OS-ova.

Reč je o „živim pločicama” unutar interfejsa Windows Phonea i Windowsa 8. Pre dve godine, prilikom objave Windows Phonea 7, Microsoft je predstavio i koncept „živih pločica” koje su služile kao gradivni element interfejsa mobilnog OS-a i pripadajućih aplikacija. Koncept se do danas proširio i na nove Windowse 8, a celi Microsoftov vizuelni identitet zasniva se na principu jednostavnosti koje propagiraju „žive pločice”.

Ali da oteža situaciju pobrinula se kompanija SurfCast koja tvrdi da je ovaj koncept njihov. Takođe, da stvar ne bi ostala samo na rečima, podneli su formalnu pritužbu sudu, a ono što SurfCast-u najviše smeta je prodaja računara sa interfejsom zasnovanim na “pločicama”.

Patent u pitanju registrovan je pri američkom patentnom zavodu davne 2000. godine, a ugrubo se odnosi na izbor višestrukih izvora informacija, te dodelu posebne „pločice” svakom od izvora. Dodatno, informacije na „pločicama” osvežavaju se u određenim vremenskim intervalima, baš kao i u Windowsima.

Leave a Reply