Software

Svaki peti Apple Mac zaražen malverom

Nova istraživanja Sophos-a otkrivaju visoki nivo distribucije malvera na Mac računare. Analizom 100.000 Mac računara koji koriste besplatno Sophos anti-virus rešenje, pokazalo je da svaka peta mašina ima jedan ili više varijanti malvera za Windows.

Iako malver za Windows na Mac računaru ne može izazvati veću štetu, može se dalje širiti na računare kako Mac tako i Windows dok se zaista i ne napravi šteta. Od pronađenih malvera, Sophos-ovom analizom došli smo do poražavajućeg otkrića da čak 2,7% (jedan na 36 ispitanih) Mac računara nosi Mac OS X malver.

Na karti Mac baziranih pretnji dominiraju najnovija Flashback botnet “akcija” koja je uticala na više od 600.000 korisnika, kao i lažni anti-virus napad koji je imao za cilj otkrivanje detalja sa kreditnih kartica korisnika.

“Mac malveri se mogu širiti putem USB stika, email priloga, preuzimanja sa web sajtova, ili putem tihih drive-by instalacija kojih korisnik nije ni svestan,” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant u Sophos-u. “Sajberkriminalci vide Mac kao laku metu jer su korisnici prilično opušteni i uglavnom ne koriste antivirusnu zaštitu zato što smatraju da su Windows korisnici ti koji su ugroženi. To je zabluda među korisnicima i vreme je da se i Mac korisnici zaštite kako bi izbegli probleme sa kojima se sve češće danas susreću.”

Top Windows malveri pronađeni na Mac računarima (rezultati za sedmodnevni snapshot 100,000 Mac računara):

1. Mal/Bredo 12.2%
2. Mal/Phish 7.4%
3. Mal/FakeAV 3.8%
4. Troj/ObfJS 3.6%
5. Mal/ASFDldr 3.3%
6. Troj/Invo 3.0%
7. Troj/Wimad 2.6%
8. Mal/Iframe 1.5%
9. Mal/JavaGen 1.4%
10.Ostalo 61.2%

Neki od otkrivenih malvera datiraju još od 2007 godine, što bi se lako otkrilo da je korisnik instalirao anti-virus proizvod ranije. Bredo, familija malicioznih programa koji se distribuiraju putem spama, čini najveću stavku otkrivenih malvera sa 12,2%. Prva Bredo varijanta je otkrivena 2009 godine i od tada su se pojavile bezbrojne varijacije. Samo prošle nedelje, korišćen je u malicioznoj email kampanji sa zaraženom slikom u prilogu mail-a.

Jednostavna činjenica je da možete skenirati vaš Mac računar od infekcija iz vaše fotelje. I to potpuno besplatno. Potrebno je da preuzmete anti-virus proizvod koji će vam pregledati računar i koji će ga zaštititi od infekcija u budućnosti,” objasnio je Cluley.

Kućni korisnici se mogu pridružiti milionima onih koji su zaštitili svoje računare sa besplatnom verzijom Sophos Anti-Virus for Mac. Preuzmite svoju zaštitu: http://www.sophos.com/freemacav.

One thought on “Svaki peti Apple Mac zaražen malverom

Leave a Reply