Software

Symantec objavio MessageLabs Intelligence izveštaj za april 2011

Symantec korporacija objavila je MessageLabs Intelligence izveštaj za april 2011. MessageLabs Intelligence je izvor informacija i analiza o problemima vezanim za razmenu poruka, trendove i statistiku, velikog ugleda. MessageLabs Intelligence obezbeđuje opsežne informacije o globalnim sigurnosnim pretnjama, zasnovane na neprekidnom prilivu podataka koji se skupljaju iz Symantec-ovih baza koje se nalaze širom sveta, gde se skeniraju milijarde poruka svake nedelje. Svi izveštaji dostupni su na http://www.messagelabs.com, a aprilski, u PDF formatu, možete preuzeti ovde.

Analize za ovaj mesec otkrivaju da se broj ciljanih napada koje je Symantec.cloud presreo popeo na 85 dnevno, što je najveća cifra posle marta 2009. (pred samit G20, koji te godine održan u Londonu), kada je broj napada u jednom danu iznosio 107. Istovremeno, kao posledica gašenja Rustock bot mreže, broj spam poruka nastavlja da opada. Ukupan broj spama smanjen je za 6,4 procenata od marta i u aprilu iznosi 72,9% od ukupnog broja poruka. MessageLabs Intelligence takođe otkriva da su skraćene URL adrese postale veoma popularne u poslednje vreme, jer se koriste kako bi namamile ljude da kliknu na reklamne linkove, to jest za klik-prevare.

U aprilu, jedan od 168,6 email-a sadržao je malvere, a ciljani napadi su odgovorni za približno 0,02 procenta ovih malvera. Broj blokiranih ciljanih napada u jednom danu iznosio je za 77 u oktobru 2010. Symantec-ovi analitičari su uočili postojanje sezonskog obrasca ciljanih napada, budući da broj napada raste u ovo doba godine, to jest pri kraju finansijske godine.

Sajber kriminalci koji traže finansijske izveštaje kompanije, pažljivo osmišljenim napadom lako dolaze od želejnih podataka. Ciljani napadi, poznati i kao Advanced Persistent Threats-APT (napredne uporne pretnje), često se sprovode u delo putem email-a i osmišljeni su tako da prodru do određene mete u cilju industrijske špijunaže.

Tokom aprila, MessageLabs Intelligence otkrio je 11 automatizovanih botova na micro-blogging servisima, koji su objavljivali poruke koje sadrže skraćene URL adrese i koriste razne tehnike pomoću kojih skreću pažnju korsnicima na ove poruke. Ljudi koji kliknu na ove linkove bivaju preusmereni na veb sajtove na kojima se nalaze reklamni linkovi, i na taj način stvaraju prihode sajtovima (pay-per-click) na kojima se reklamni baneri nalaze.

Razni su motivi za namamljivanje korisnika da slede skraćene URL, primarni je finansijska dobit. Iako se provajderi online oglašavanja trude da spreče postavljanje veb sajtova koji služe isključivo za skupljanje novca od oglasnog prostora, ova praksa i dalje preovlađuje.

Ostale zanimljivosti iz izveštaja:
Spam: U aprilu 2011, ukupan broj neželjene elektronske pošte od novih i nepoznatih, loših izvora smanjen je za 6.4% od marta 2011 na 72.9% od ukupne pošte (jedan u 1,37 email-a).
Virusi: Broj virusa nastalih u elektronskoj pošti iznosio je jedan u 168,6 email-ova u aprilu, što je rast od 0,114 % u odnosu na mart.
Phishing: U aprilu, phishing activnost je otkrivena u 1 od 242.2 email-a (0.413 percent), što je 0.02 % više nego u martu.

Leave a Reply