trend
Mobile · Software

Trend Micro: Zaštitite pametne telefone u korporativnoj mreži

Danas je teško zamisliti kako bi izgledali život i posao bez mobilnih tehnologija. Nikada ranije nismo imali mogućnost da delimo naše ideje, misli i osećanja sa ljudima širom sveta sa takvom brzinom i lakoćom. Sveto je moguće zahvaljujući pametnim telefonima – sofisticiranim telefonskim slušalicama koje koristimo ne samo da bismo slali poruke i obavljali pozive, već i da bismo uredili dokumenta, primili poslovni i privatni e-mail, pregledali internet ili imali pristup društvenim medijima.

trend

Danas su pametni telefoni prodavaniji od računara. Velika popularnost pametnih telefona ide ruku pod ruku saučestalijim malver napadima, posebno onima koji napadaju korisnike Android uređaja. Trend Micro stručnjaci procenjuju da će u 2013. godini broj pretnji usmerenih na ovaj operativni sistem preći milion, što je porast u odnosu na 350 hiljada na kraju 2012. godine. Sajber-kriminalci pažljivo prate najnovije trendove i danas ih najviše privlače pametni telefoni. Korporativna špijunaža i insajdersko poslovanje nikada ranije nisu bili tako pristupačni.

„Sajber-kriminalci prate novac. Oni su stručnjaci za socijalni inženjering. Oni mogu da Vas prevare da instalirate njihove zlonamerne proizvode,” kaže Rik Ferguson, Global VP Security Research, Trend Micro.„Kompromitovani telefon može odati informacije o Vama ili Vašem poslovanju ili poslati tajne poruke telefonskim brojevima sa skupom tarifom. Ova vrsta zloupotrebe može imati veoma ozbiljne posledice, ”dodaje on.

Porast konzumerizacije takođe ima uticaja i na bezbednost korporativnih podataka. Konzumerizacija je pojava da zaposleni koriste svoje lične uređaje i servise namenjene svakodnevnim potrošačima kako bi obavili profesionalne obaveze.

Pametne telefone koriste i privatni i poslovni korisnici. Granica između privatnog i poslovnog života postala je nejasna. Ljudi uspostavljaju poslovne kontakte preko društvenih medija i žele da imaju neprekidni pristup korporativnim podacima bilo gde i bilo kad, koristeći, pri tome, privatne uređaje. Takvo ponašanje možedovesti do ugrožavanja bezbednosti korporativnih podataka. Ipak, konzumerizacija nije negativna pojava. Ukoliko je dobro sprovedena, ona može doneti brojne koristi poslovanju, kao što su povećana produktivnost i zadovoljstvo zaposlenih zbog udobnosti koja proističe iz mogućnosti da se radi bilo kada, bilo gde i to na željenom uređaju.

Srećom, možete preduzeti korake kako biste povećali bezbednost pametnih telefona koji su povezani na korporativnu mrežu. Trend Micro nudi univerzalne savete kako da zaštitite svoje uređaje od sajber-napada:

  • Uvek zaključajte svoj uređaj koristeći lozinku.
  • Držite se zvaničnih kanala distribucije aplikacija.
  • Proverite izdavača i reputaciju svake aplikacije koju preuzmete.
  • Kada instalirate aplikaciju, proverite koje sve dozvole traži od Vas.
  • Proverite da li investirate u efikasan program za zaštitu i upravljanje mobilnim uređajima.

Trend Micro takođe predstavlja Sajber-kriminal postaje mobilan – edukativni video zapis koji pokazuje kako običan pametni telefon može biti pretvoren u uređaj za špijuniranje koji može ukrasti osetljive podatke.

Leave a Reply