Software

Tri nove zakrpe iz Microsofta

Kompanija Microsoft je polovinom decembra, u okviru svog redovnog mesečnog bezbednosnog paketa, objavila sedam softverskih zakrpi koje otklanjaju jedanaest nedavno uočenih propusta u Windowsu, Internet Exploreru, Windows Media Playeru i drugim komponentama operativnog sistema.

Tri zakrpe iz paketa nose oznaku ”kritično”, najvišu u Microsoftovom sistemu ocenjivanja bezbednosnih propusta, dok su ostale zakrpe označene oznakom ”važno”, drugom po redu u sistemu ocenjivanja.

Dve zakrpe označene oznakom ”kritično” otklanjaju propuste u Internet Exploreru i Windows Media Playeru, koji omogućavaju napadačima da preuzmu napadnuti računar, dok treća zakrpa otklanja tzv. ”trenutne propuste” u više verzija Windowsa, odnosno u Internet Exploreru 6 i Internet Exploreru 7.

Među objavljenim zakrpama nalaze se i dve zakrpe koje otklanjaju propuste koji pogađaju samo računare sa operativnim sistemom Windows Vista. Radi se o propustu u upravljačkom programu kompanije Macrovision, a zloupotreba tog propusta omogućava daljinsko izvršavanje zlonamernog programa na napadnutom računaru.

Kao i u ranijim prilikama, nove Microsoftove softverske zakrpe se mogu preuzeti upotrebom alatki Microsoft Update, Windows Update i

Leave a Reply