Internet · Software

Tvoj pristup Internetu će biti odsečen – ILI NE?!

Email-ovi koji su navodno poslati od strane “ICS Monitoring Team”-a, sadrže u attachment-u fajl koji se zove user-EA49943X-activities.zip u kome se nalazi izveštaj o aktivnostima korisnika u poslednjih šest meseci.

Ovaj mail korisnika obaveštava da mu je pristup internetu suspendova, zbog njegovih ilegalnih aktivnosti koje je sprovodio u prethodnom periodu, poput upotrebe piratskog softvera, filmova ili muzike.

Kao što se moglo i pretpostaviti, ovaj fajl user-EA49943X-activities.zip sadrži malicioznog Trojanca koji je dizajniran da dozvoli daljinsku kontrolu hakera nad zaraženim računarom. Hakeri na taj način mogu da pristupe računaru i da ga iskoriste u nelegalne svrhe “lakog” bogaćenja. Sophos je identifikovao zaraženi fajl kao Troj/Meredrop-A i kao Troj/Agent-HQK s obzirom da su već bili korišćeni u sličnim prevarama.

Your internet access is going to get suspended

user-EA49943X-activities.zip

Hakeri su računali na veliku zavisnost od Interneta kod ljudi (poznatiju kao ‘discomgoogolation’) što su i dokazala istraživanja. U strahu, radoznalosti ili ne verovanju da će biti odsečeni sa Interneta, primaoci ovog mail-a će kliknuti na fajl (izveštaj o nelegalnim aktivnostima) i na taj način zaraziti svoj računar.

Sophos podseća korisnike da ne zaborave na opreznost prilikom dobijanja netražene pošte, da dobro razmisle pre otvaranja attachment-a i da se dobro zamisle da li je vredno biti toliko zavisan od Interneta. Takođe nam stiže i savet da korisnici drugih anti-virusnih rešenja redovno update-uju svoju zaštitu, imajući u vidu da su ova dva trojanca duži vremenski

Leave a Reply