Software

Ubuntu prezentacija – dočekajmo zajedno Oneiric Ocelot

Ubuntu lokalna zajednice za Srbiju održaće 13. oktobra 2011. godine sa početkom u 19 časova u galeriji „Ozon“ u Beogradu, Andrićev venac 12 – Ubuntu prezentacija – “dočekajmo zajedno Oneiric Ocelo”.

Osim očiglednog povoda,najave najnovijeg izdanja GNU Linux distribucije Ubuntu Oneiric Ocelot Ubuntu 11.10, sam događaj ima još jednu, ali ne manje bitnu temu. Gost događaja biće Poverenik za informacije Republike Srbije, Rodoljub Šabić, sa kojim će se razmotriti položaj zajednice Open softvera kod nas.

Da podsetim, to su:

  • Položaj FLOSS projekata u pravnom i poreskom sistemu Republike Srbije
  • Priprema za predstojeću standardizaciju elektonskih dokumenata u javnom saobraćaju
  • Podrška institucija otvorenim zajednicama

Odgovori na ova pitanja su smernica i za aktivnosti zajednice u budućnosti, a domaća zajednica se ima i podičiti dosadašnjim rezultatima:

  • prevodilački timovi volontera domaće zajednice drža zavidan nivo prevedenosti i lokalizacije Ubuntua, u samom smo svetskom vrhu
  • sistem prezentacija po Srbiji daje rezultate, aktivnosti na povećanju procenta korišćenja FLOSS rešenja su sjajni
  • podrška javnom i privrednom sektoru daje rezultate, gotovo svako peto preduzeće u Srbiji koristi FLOSS rešenja, kod velikih sistema taj procenat još bolji (48%) Podatke nam je dao Republički zavod za statistiku
  • podrška obrazovnom sistemu je nastavljena, osnovci u Beogradu, obuhvaćeni programom koji im daje na korišćenje laptop kompjutere koriste Ubuntu verziju Edubuntu, a lokalna Ubuntu zajednica je konsultant.

U današnje vreme, sa postojećim sistemom vrednosti aktivizam pojedinca, pretočen u napor zajednica je svetla tačka altruizma koji krasi ovu, a i sve druge FLOSS zajednice, duguje zahvalnost hiljadama pojedinaca koji su svoje vreme i znanje uložili u rezultate kojima se diče, za taj napor adekvatna nagrada je, osim zahvalnosti zajednice i društva, upravo najnovije izdanje Ubuntua, koje dočekujemo.

Ovaj put, to je novi krenel koji nosi oznaku 3.x.x  i donosi  značajno ubrzanje, dobrodošle promene u grafičkom interfejsu, potpuno redefinisan i poboljšan Gwibber društveni apekt Ubuntu-a, kao i mnoga druga unapređenja.

Leave a Reply